BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
HABER /  POLİTİKA

Yoksul velilere müjde

Okul ihtiyaçlarını almakta zorlananlar var. Erdoğan bu şikayetleri gördü.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, yeni eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle Karakusunlar İMKB Anadolu Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen törene katıldı.

Erdoğan yoksul velilerin okul ihtiyaçları için belediye ve kaymakamlıklara başvurmasını istedi. Erdoğan konuşmasının sonunda öğrencilere dört kelimelik bir nasihatte bulundu:  Okuyun, düşünün uygulayın, neticelendirin.

2002 yılında eğitime ayrılan bütçe 7,5 milyar YTL (7,5 katrilyon TL) iken 2007 yılında bizim eğitime ayırdığımız pay 21.4 milyar YTL (21.4 katrilyon TL) olmuştur.

İmtiyaz üreten değil adaleti temsil eden bir hükümet olacağız. Sosyal adaletin tecellisi için her türlü imkanı seferber ettik. 411 milyon ders kitabını ücretsiz olarak öğrencilere dağıttık.

Bu yaklaşık 3 misli bir artış demektir. ''4,5 yılda 110 bin 944 derslik inşa ettik. İnşallah bu yılın sonuna kadar bu rakam 130 bin dersliğe ulaşacak.

Gittikleri bazı yerlerde, ''Her şey güzel de çantalar önlükler çok pahalı. Sayın Başbakanım buna da bir çözüm bulsanız?'' şeklinde şikayetlerle karşılaştıklarını ifade eden Erdoğan, fakir fukara için belediye, kaymakamlık ve valiliklerin her türlü desteği vermek mecburiyetinde olduklarını ve verdiklerini belirtti.

Yoksul ailelerin çocuklarına, önlük, ayakkabı, çanta, kabanlarına varıncaya kadar destek verildiğini ifade eden Erdoğan, bu adımı atarken de ''Fakire veriyorsunuz da zengine niye veriyorsunuz?'' şeklinde çok eleştiri aldıklarını belirtti.

Erdoğan, ''Bizim tezimiz şu: öğrencinin zengini fakiri olmaz. Öğrencilerin hepsi öğrencidir, hepsine devlet olarak böyle bir yükümlülüğümüz, sorumluluğumuz var, bu kitapları veriyoruz, veririz'' dedi.

2013 HEDEFLERİ

Başbakan Erdoğan, 2013 yılı için hedefleri şimdiden koyduklarını ve ''kendilerini bağlayacak şekilde kamuoyuna açıldıklarını'' belirterek, şunları söyledi:

''İlköğretimde okullaşmayı yüzde 100'e, okul öncesi eğitimde de yüzde 50'ye ulaştırmakta kararlıyız ve bunu başaracağız. İnşallah bu dönemde ilk ve ortaöğretimde tekli öğretime geçmek, bir dersliğin en fazla 30 öğrenciden oluşması için ne gerekiyorsa yapılacaktır.

İlköğretimden ortaöğretime geçişte kayıplar asgariye indirilecek. Zorunlu eğitimi kesintili ve yönlendirmeli olmak üzere 12 yıla çıkarma noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz, inşallah bunu da başaracağız. Liselerde de çağın gerisinde kalmış tüm derslerin müfredatını değiştirmek için çalışmalarımızı zaten başlattık.

Bir yılı aşkın zamandan beri bu çalışmalar devam ediyor, bunu da en kısa zamanda uygulayacağız. Her ilde mutlaka bir fen lisesi olacak. Metropol şehirlerde bu da yeterli gelmiyor, birden fazla fen lisesi açmak mecburiyetindeyiz.

Sosyal bilimler liselerinin sayısını 16'ya çıkarmak, spor liselerini yaygınlaştırmak, yurt çapında Anadolu öğretmen lisesi sayısını 200'e çıkarmak için gayretlerimiz devam ediyor.

'' ERDOĞAN'DAN ÖĞRENCİLERE NASİHAT

Başbakan Erdoğan, eğitimin, toprakta tohum, buğdayda başak, hamurda maya gibi olduğunu ifade ederek, ''Dolayısıyla ben böyle bir anlamlı günde yavrularımıza 4 kelime söylüyorum. Sevgili yavrularımız. Okuyun, düşünün, uygulayın, neticelendirin.

Okuyun diyorum, zaten şu anda onun gayreti içerisindesiniz. Fakat sadece okumak yetmez, okuduğunuzu düşünün. Onu analiz edin. O da yetmez. Bunu hayata tatbik edin, hayata uygulayın. O da yetmez, neticelendirin ki bütün gayretinizin semeresini görmüş olasınız'' diye konuştu.