BIST 9.898
DOLAR 32,59
EURO 35,04
ALTIN 2.458,38
HABER /  DÜNYA

İngilterede asker hükümeti uyardı

İngiltere'de Genelkurmay Başkanı'nın hükümeti uyarması gündeme bomba gibi düştü.

Abone ol

İngiltere Genelkurmay Başkanı Richard Dannatt, ülkesinin Irak'taki askeri varlığının, hem bu ülkedeki güvenlik sorunlarını körüklediği hem de İngiltere'de de tehditleri artırdığı uyarısında bulundu.

Ülkedeki yabancı asker varlığı konusunda "başta Iraklılar rıza gösterdiyse bile, şimdi, bu hoşgörüsüzlüğe dönüşüyor" diyen Orgeneral Dannatt, "Yakınlarda ülkeden çıkmamız gerekiyor" diye konuştu. İngiliz askerlerinin kısa bir süre içinde Irak'tan çekilmesi gerektiğini savunan general Dannatt, ''Irak'ta iki, üç, dört ya da beş yıl daha kalmak istemiyoruz. Bu süre makul olmalı'' dedi.

BAŞBAKANLIK'TAN YANIT

General'in sözlerine yanıt olarak Başbakanlık'tan yapılan açıklamada ise, ''İngiliz askerlerinin Irak'ın demokratik seçimle işbaşına gelmiş hükümetinin talebi ve BM kararı çerçevesinde Irak'ta bulunduğunu dikkate alınması gerektiği'' savunuldu. İktidardaki İşçi Partisi'nden milletvekili Doug Henderson açıklamanın asker sivil ilişkilerini tartışmaya açtığını söyledi. Henderson şöyle konuştu:

"Genelkurmay Başkanı'nın hükümet siyasetleri hakkında, anlaşılan hükümetin onayını almadan böyle bir açıklama yapması son derece önemli ve şaşırtıcı. Aynı zamanda, kararları seçilmiş siyasetçiler mi ordu mu alıyor, bu konuda ciddi anayasal soruları gündeme getiriyor."

SAVAŞ KARŞITLARI MEMNUN

Oğlu Irak savaşında öldürülen Rose Gentle ise, Genelkurmay Başkanı'nın açıklamalarından büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, ''Kendisi evlatlarımızı koruyor. İki yıldır bunun olması gerektiğini söylüyoruz. Bence asker aileleri iyi iş yaptı'' dedi. Irak'ta halihazırda 7 bin İngiliz askeri var. Savaşın başladığı 2003 yılından bu yana çoğunluğu Irak'ın güneyinde olmak üzere 119 İngiliz askeri öldürüldü.