BIST 9.484
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.495,58
HABER /  GÜNCEL

Orhan Pamuk SERVETE KONDU

Pamuk, Nobelle beraber bir servet de kazandı. Pamuk'a yabancı basında büyük ilgi gösterdi.

Abone ol

BBC haberinde 54 yaşındaki Pamuk’un Adonis, Ryszard Kapuscinski, Joyce Carol Oates, Ko Un ve Philip Roth gibi yazarları geride bıraktığını belirtti.



Nobel Edebiyat Ödülü jürisinden yapılan açıklamada Pamuk'un, kenti İstanbul'un melankolik ruhunu araştırma yolunda, kültürlerin çatışmaları ve birbirleriyle iç içe geçmesinde yeni semboller bulduğunun belirtildiğine dikkat çeken BBC, “Diğer Nobeller gibi Edebiyat Ödülü'nün sahibi de aynı zamanda yaklaşık 1 milyon euro para ödülünün sahibi olacak” dedi.





HAKKINDA DAVA AÇILDI





Orhan Pamuk hakkında Türk Ceza Kanunu'nun eski 159, yeni 301. maddesine muhalefetten dava açıldığına dikkat çeken BBC,





Pamuk'un “Türklüğü alenen aşağılamak” suçundan 3 yıla kadar hapsi istendiğini ancak davanın daha sonra düştüğünü kaydetti.





BBC, 1901 yılından bu yana Nobel Edebiyat Ödülünü belirleyen İsveç Akademisi’nin seçimi kısa listedeki beş isim arasında yaptığına dikkat çekti.





EL PAİS: ENTELEKTÜEL BAĞ

Yazar Orhan Pamuk’un tahminleri haklı çıkartarak Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmasının yankıları sürüyor. The Guardian gazetesi, Pamuk’un eserlerinin hem Türkiye’de, hem de dünyada başarıya ulaştığını, Türk toplumundaki değişimleri incelediğini belirtirken El Pais, Pamuk için “Doğu ile Batı arasında entelektüel bağ” dedi.





GUARDİAN: MODERN TÜRK TOPLUMUNU İNCELİYOR





İngiliz The Guardian gazetesi ise Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülünü kazandığına dikkat çekerken Pamuk hakkında “Türklüğe hakaret” suçlaması ile dava açıldığını ancak daha sonra düşürüldüğünü yazdı.





Pamuk’un eserlerinin Türkiye ve dünyada hem eleştirmenler hem de okuyucular nezdinde başarıya ulaştığını belirten gazete, yazarın modern Türk toplumundaki değişimleri incelediğini, kimlik sorunlarını değerlendirdiğini belirtti. Gazete, İsveç Akademisi Başkanı’nın Pamuk’un ödülü kazandığını açıklamasının “kısa ancak yoğun” bir alkış ile karşılandığına dikkat çekti.





HÜR BİR YAZAR





İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais de, Orhan Pamuk’un Doğu ve Batı arasında entelektüel bir bağ olarak değerlendirildiğini belirterek Pamuk’un hakkında dava açıldığını da anımsattı. Pamuk’un Nobel edebiyat ödülü için önde gelen adayların arasında yer aldığını anımsatan gazete, Pamuk’un “Hür bir yazar olmak istediği” sözlerine yer verdi. Gazete, Pamuk’un Türkiye’nin en tanınmış yazarlarından biri olduğuna, eserlerinin 34 dile tercüme edildiğine de işaret etti.

Kaynak:www.hurriyet.com.tr