BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

'İnci Kefali' mi 'Van Balığı' mı?

Van gölünde yaşayan tek balık olan İnci kefalının isminin Van Balığı olduğu iddiaları tepki yarattı.

Abone ol

Tarih ve Kültür Araştırmalar Derneği Başkanı İkram Kali'nin, Van Gölü'nde yaşayan balığın adının 'Van Balığı' olduğu isminin 'İnci Kefali' olarak öne çıkarılması ve tanıtılmasının yanlış bulduğu şeklindeki sözlerine bilim adamından tepki geldi.

İkram Kali, önceki gün Van Gölü'nün sodalı sularında yaşayan endemik bir balık türü olan "Van Balığı" isminin yerine "İnci Kefali" isminin ısrarla ön plana çıkarılmasının Van halkını derinden incittiğini iddia ederek isme tepki göstermişti.

Bunun üzerine İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, balığın her ne kadar Van, Erciş, Tatvan veya Bitlis balığı şeklinde yerel isimlerle anılsa da bilimsel bir ismi olduğunu ve uluslararasında geçerli bir ismi bulunduğunu ifade etti.

Balığın isminin bugün verilmediğini de dile getiren Prof. Dr. Sarı, balığın isminin 1811 yılında Alman asıllı Rus bilim adamı tarafından verildiğini kaydetti. Balığa, İnci Kefali isminin verilmesinin neden bir derneği bu kadar rahatsız ettiğine de anlam veremediğini dile getiren Prof. Dr. Sarı, "Bu balık ismini tartışma konusu yapan dernek başkanına sormak istiyorum. Bundan 15-20 yıl önce balık bitme noktasında iken kendilerini neredeydiler.

Balık tam bir marka haline geldiği, değerlendiği bir dönemde böyle gereksiz bir tartışma konusu ile sahiplenmeye çalışmaları beni sevindirse de İnci Kefali balığı adına bir festivalin yapıldığı dönemde dikkatleri başka yöne çekmeleri beni üzmüştür" dedi.