BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,48
HABER /  GÜNCEL

İmralı yolcusu Tuğluk'un çantasındakiler

Cuma günü İmralı'da PKK elebaşı Abdullah Öcalan'la görüşecek olan Aysel Tuğluk'un çantasında KCK davası ve YSK kararlarına ilişkin dosyalar olacak

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 12 bağımsız adayı veto etmesi ardından Van'da çıkan olaylara polisin yaptığı müdahale bugün BDP tarafından kurulan 'Demokratik Çözüm Çadırı'nda bağımsız milletvekili adayları tarafından yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

Basın açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan ile cuma günü yapılması planlanan görüşmeye ilişkin,"Gündemimiz her zamanki gibi siyasi konular. Ama bu görüşmemizde ana konumuz YSK kararları, KCK duruşmaları olacak" dedi.

Van'da dün çıkan olayların ardından BDP ve desteklediği bağımsız Van milletvekili adayları polisin müdahalesini kınamak amacıyla basın açıklaması yaptı. Dün polis tarafından kaldırılan ancak, yeniden kurulan Demoratik Çözüm çadırı içersinde yapılan basın açıklamasına, BDP Van Millitvekili Özdal Üçer, Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bağımsız Van Milletvekili adayları Aysel Tuğluk, Nazmi Gür, BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Sık sık, 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'Biji serok Apo' sloganlarının atıldığı basın açıklamasını bağımsız milletvekili adayı Nazmi Gür yaptı. Olaylarda gözaltına alınanların çoğunun çocuk olduğunu söyleyen Gür, polisin terör estirdiğini ve halkın direnişini kutladığını ifade etti.

TUĞLUK ÖCALAN'LA YSK VETOSUNU KONUŞACAK

Basın açıklaması ardından Bağımsız Van Milletvekili Adayı Aysel Tuğluk, cuma günü İmralı'da Abdullah Öcalan ile yapacağı görüşmenin detaylarını açıkladı. Tuğluk, gündemin siyasi konular olacağını ancak son YSK vetosunun da gündeme getirileceğini söyledi. Tuğluk, "Gündemimiz her zamanki gibi siyasi konular. Ama bu görüşmemizde ana konumuz YSK kararları, KCK duruşmaları olacak" dedi. Gazetecilerin YSK'nın kararının değişmemesi halinde boykotun gündeme gelip gelmeyeceği ve Öcalan'ın tutumunu ne olacağı yönündeki sorusuna ise, "Tuğluk onun yerine bir görüş bildiremem. Ama bunu çok iyi biliyorum ki Sayın Abdullah Öcalan, bu konularda çok yönlü, daha ileriyi düşünen biri.

Dolayısıyla mevcut konunun üzerinden bir değerlendirme yapacağını düşünüyorum. Bence daha derin bir tartışma yürütecektir" dedi.

BARIŞ ORTAMININ SAĞLANABİLMESİ İÇİN EV HAPSİ ŞART

Türkiye'de barış ortamının sağlanabilmesi için Öcalan'a ev hapsi verilmesi gerektiğini belirten, bağımsız Van Milletvekili adayı Aysel Tuğluk, şöyle dedi:

"Umarım önümüzdeki süreçte Kürt halkına yönelik çözümler pratikten öteye adımlara dönüşür. Öcalan'ın ev hapsine alınması gerekiyor. Mevcut statüsü 11 yıllık cezası ne toplum tarafından ne de Kürtler tarafından kabul edilmiyor.

Bunun mutlaka değişmesi lazım. Barış için, kardeşlik için, kin duygularından, nefret duygularından arınarak çözüm için Sayın Öcalan'ın çözüme katkı sunması için bunun yapılması gerek. Aksi takdirde kendisinin dediği gibi 'Beni içi boş bir havuzda yüzdürüyorlar. Ama yüzmem için suyun olması gerekiyor.' Ev hapsi de biraz onun suyunun dolması anlamına gelecek."