BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Komisyonu bütçeye zam istedi

AB ülkelerinin kemer sıkma önlemleri almaya çalıştığı bir dönemde Komisyon'un bütçede yüzde 5'e yaklaşan artış istemesi yeni ve eski üyeleri karşı karşıya getirebilir.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin icra kolu olan Avrupa Komisyonu birliğin yıllık bütçesinde kaydadeğer bir artış yapılmasını talep ederek, üyelerin yıldırımlarını üzerine çekebilecek bir adım attı.

Komisyon 2012 bütçesi için yüzde 4,9 artış istiyor. Bu yaklaşık yüzde 3 düzeyindeki AB enflasyonunun bir hayli üzerinde.

İngiltere hükümeti, pek çok üye ülkenin sıkı kemer sıkmak üzere harcamalarını kısmaya çalıştığı bir ortamda yüzde 4,9 gibi bir oranın "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Komisyon geçen yıl da yüzde 6'ya yaklaşan bir artış istemiş; İngiltere'nin başını çektiği bazı üye ülkelerle uzun süren bir gerginlik yaşanmıştı.

Uzun müzakereler ardından 2011 yılı bütçesi yüzde 2,91 artışla sınırlandı.

Yüzde 4,9'luk bir artış birliğin bütçesinin 2012'de 132,7 milyar euro'ya yükselmesi demek.

Komisyon artışı savundu

AB Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Janusz Lewandowski taleplerinin "kemer sıkma gerekleri ile 500 milyon Avrupalı için büyümeyi artırıcı önlemler arasında hassas bir denge kurduğunu" savundu.

Öneriler geçen yılki gibi bir tartışma yaşanmasına yol açabilir

İngiliz bir sözcü ise diğer üye ülkelerle birlikte çalışarak "mümkün olan en sıkı pazarlığı yapacaklarını" söyledi.

Geçen yıl AB bütçesinin 80 milyar euro tutarındaki bölümü tarım teşviklerine ve bölgesel kalkınma harcamalarına ayrılmıştı.

Yeni bütçede artış öngörülen en önemli kalemler ise bölgesel kalkınma, araştırma ve ekonomik büyümeyi canlandırma önlemlerinden oluşuyor.

Kalkınma yardımlarının büyük bölümü AB'nin yeni ve daha yoksul ülkelerine gittiği için, bütçe artışı konusundaki tartışamalarda saflar bu ülkelerle, daha eski ve zengin ülkeler arasında çiziliyor.

Geçen yıl İngiltere, Almanya ve Fransa ortaklaşa bir öneri ile AB bütçesinin 2020 yılına dek dondurulmasını, artışların sadece enflasyonu karşılayacak şekilde düzenlenmesini istemişti.