BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'den sonra Fransa da Libya'ya subay gönderiyor

Az sayıda subaydan oluşacak Fransız ekibi isyancılara danışmanlık yapacak. Libyalı isyancılar, verdiği "cesur dstek'ten dolayı Fransa'ya teşekkür etti. Kaddafi yönetimi ise İngiltere'nin askeri danışman gönderme kararını eleştirdi.

Abone ol

Fransa, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi devirmeye çalışan isyancılara danışmanlık yapmak üzere irtibat subaylarından oluşan küçük bir ekip göndereceğini doğruladı.

Fransa hükümet sözcüsü ekipteki subay sayısının 10'dan az olacağını bildirdi.

İngiltere de Bingazi'deki isyancılara destek vermek için benzeri bir ekip göndereceğini açıklamıştı.

Bu arada Reuter ajansının haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya'da hava saldırılarının arttırılacağını söyledi.

Libya'daki isyancılar Şubat ayından bu yana Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle çarpışıyor.

Libya üzerindeki uçuş yasağını uygulayan NATO güçlerinin operasyonu ise genelde hava saldırıları ile sınırlı kaldı.

Libya televizyonu bugün NATO uçaklarının birkaç kentte telekomünikasyon ve yayın ağlarının altyapısını bombaladığını bildirdi.

İngiltere Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü John Lorimer da, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçakların kuşatma altındaki Misrata kentinde ve civarında 3 tankı ve bir topu vurduklarını kaydetti.

Fransa hükümet sözcüsü François Baroin ise, Fransa'nın Libya'ya askeri güç gönderme niyeti olmadığını bir kez daha tekrarladı.

Ancak Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, asker konuşlandırmanın "BM Güvenlik Konseyi tarafından ele alınmaya değecek bir fikir" olduğunu söyledi.

Fransız yetkililer bu açıklamaları yaparken, Libya'daki isyancıların temsilcisi Abdül Celil de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşerek, "Libya devrimine verdikleri cesur destek için" Fransızlara teşekkür etti.

Libya'dan tepki

Libya, İngiltere'nin isyancılara lojistik destek sağlamak için Bingazi'ye subay göndereceğini açıklamasına tepki gösterdi.

Libya Dışişleri Bakanı Abdülati el-Ubeydi, BBC'ye yaptığı açıklamada, İngiltere'nin kararının herhangi bir barış girişimine zarar vereceğini ve savaşı uzatacağını söyledi.

Abdülati el-Ubeydi'nin yardımcısı Halid Kaim de İngiliz subayların Bingazi'ye gönderilmesinin bir provokasyon anlamına geleceğini ve subayların hedef olacaklarını belirtti.

Subayların gönderileceği Libya'nın en büyük ikinci kenti Bingazi halen isyancıların kalesine dönüşmüş durumda.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, subayların Libya lideri Muammer Kaddafi'nin muhaliflerini eğitmeyeceğini ve silahlandırmayacağını söyledi.

William Hague'in açıklamasına göre İngiliz subaylar isyancılara, askeri örgütlenmelerini ve iletişimlerini geliştirme yolunda yardımcı olacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı Libya'da yabancı işgal güçlerinin konuşlandırılmasını yasaklıyor.

Ancak İngiliz yetkililer, Bingazi'ye subay göndermenin Konsey kararına uygun olduğunu söylüyor.