BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.431,59
HABER /  GÜNCEL

IMF yarışında Lagarde'a çetin rakip

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde IMF başkanlığı yarışında Mısır, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteğini aldı. Ancak yarışa katılan İsrail Merkez Bankası Başkanı'nın Lagarde'ı zorlayabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde IMF başkanlığı yarışında Mısır, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteğini aldı.

Ancak yarışa katılan İsrail Merkez Bankası Başkanı'nın Lagarde'ı zorlayabileceği belirtiliyor.

Christine Lagarde, gelişmekte olan ülkelerin yeni IMF başkanının Avrupalı olmasını tercih etmediği yolundaki haberler üzerine, alelacele Asya ve Orta Doğu turuna çıkmıştı.

Fransa Maliye Bakanı bu tur çerçevesinde uğradığı Mısır, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden destek almayı başardı.

Özellikle Mısır'ın desteği, bu ay sonunda yeni başkanı belirleyecek İcra Kurulu'nun 24 üyesinden biri olması nedeniyle önemli.

Fischer resmen aday

Lagarde'a destek açıklamalarından kısa bir süre önce, İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer da IMF başkanlığına adaylığını koydu.

Fischer'in IMF başkanı olmak için belirlenen yaş sınırının üzerinde olmasına rağmen Lagarde'ı zorlayabilecek bir aday olduğu belirtiliyor.

Bu arada Fischer'in adaylığını açıklamasından önce, Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Grigory Marçenko yarıştan çekildiğini açıkladı.

Marçenko kararına gerekçe olarak Lagarde'ın ipi göğüsleyeceğinin neredeyse kesin olduğunu söyledi.

Marçenko ayrıca gelişmekte olan ülkelerin tek bir aday üzerinde uzlaşamadığını, bu nedenle bazı ülkeleri zor durumda bırakmamak için çekildiğini belirtti.

IMF başkanlığı için mücadele eden bir başka isim olan Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ise kampanyasını gelişmekte olan ülkelerin IMF'de daha fazla temsil edilmesi üzerine kuruyor.

IMF Başkanlığı, Dominique Strauss-Kahn'ın bir otel görevlisine tecavüz girişiminde bulunduğu suçlamasıyla New York'ta tutuklanmasının ardından boşalmıştı.