BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,77
ALTIN 2.403,32
HABER /  GÜNCEL

Berlusconi, referandumdan nasıl çıkacak?

İtalya'da nükleer enerjiye dönüşü engelleyecek ve su işletmesinin özelleştirilmesi yolundaki yasayı iptal edebilecek referanduma yoğun katılım oldu. Oylama bugün de devam ediyor.

Abone ol

İtalya'da nükleer enerjiye dönüşü engelleyecek ve su işletmesinin özelleştirilmesi yolundaki yasayı iptal edebilecek referanduma yoğun katılım oldu.

Referandumla söz konusu yasaların reddedilmesi, İtalya'ya yeniden nükleer enerjiyi getirme ve su işletmesinin özelleştirilmesine çalışan Başbakan Silvio Berlusconi'ye önemli bir darbe niteliği taşıyacak.

AP Ajansı, yorumcuların, Japonya'daki nükleer felaketin seçmenin oyunu etkileyeceğini düşündüklerini bildirdi.

İtalyanların oylamasına sunulan bir diğer madde de, bakanlara dokunulmazlık sağlayan yasanın iptal edilmesine ilişkin.

Bu da, Başbakan Berlusconi'nin halk arasında ne kadar sevildiğini ortaya koyacak bir sınama olarak görülüyor.

Berlusconi oyları düşük tutmak istiyor

İtalya'da kısa bir süre önce yapılan kısmi yerel seçimlerden yenilgiyle çıkan Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidar, referandumda oy kullanılmasından yana değil.

Hükümetin, referanduma katılımı düşük tutarak oylamayı geçersiz kılmak istediği belirtiliyor.

Referandumun geçerli sayılması için gereken oy oranı yüzde 50, sandıklar dün kapanırken ise katılım yüzde 41 dolayındaydı.

Oylama bugün de devam ediyor.

Referandumda oy kullanma oranının yüzde 50'nin üzerinde olmasının ve ''evet'' oylarının fazla çıkmasının, Berlusconi için, kısmi yerel seçimlerin ardından ikinci bir yenilgi olacağı yorumları yapılıyor.

Başbakan Berlusconi ve koalisyon ortağı Kuzey Birliği'nin lideri Umberto Bossi, oy kullanmayacaklarını daha önce açıklamıştı.

Muhalefetteki merkez sol ile çevre örgütleri ise, nükleer enerjisiz hayatın devamı, su işletmesinin özelleştirilmemesi, başbakan ve bazı bakanlara geçici süreyle dokunulmazlık sağlanmaması için seçmenleri "evet" oyu vermeye çağırmıştı.

İtalya'daki nükleer enerji santralleri 1987 yılındaki Çernobil felaketinden sonra kapatılmıştı.