BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,14
ALTIN 2.472,33
HABER /  GÜNCEL

Bombardımandan 12 yıl sonra NATO Sırbistan'da

1999'daki Kosova savaşında 78 gün boyunca ittifak uçaklarınca bombalanan Sırbistan, NATO üyelerinin katıldığı bir konferansa ev sahipliği yapıyor.

Abone ol

Sırbistan, 12 yıl önce Kosova savaşı sırasında, 78 gün boyunca ülke topraklarını bombalayan NATO'nun da düzenleyicileri arasında olduğu bir konferansa ev sahipliği yapıyor.

50 kadar ülkenin katıldığı üç günlük bölgesel güvenlik konferansı, Sırbistan'ın ittifaka üyeliği yolunda önemli bir aşama olarak görülüyor.

Ancak kamuoyu yoklamaları halkın büyük bölümünün NATO üyeliğine karşı çıktığına işaret ediyor.

Belgrad'da bulunan BBC muhabiri Mark Lowen, Sırpların geçmişi kolay kolay unutmayan gururlu bir millet olduğunu, birçok Sırp'ın NATO'yu asla affetmeyeceğini söylediğini aktarıyor.

'Kötü anılar'

Sırbistan Savunma Bakanı Dragan Sutanovaç, henüz NATO üyeliği konusunda karar vermediklerini ancak bombardımana rağmen ittifakla ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyledi.

Sırp Bakan, BBC'ye yaptığı açıklamada, "1999'a dair kötü anılarımız var. Ama artık ortaklığı ileri götürme zamanı" dedi.

Konferans öncesinde, Belgrad'da NATO'nun protesto edildiği bir gösteri yapıldı.

Ellerinde Sırp bayrakları bulunan göstericilerin "NATO'ya Hayır" sloganları attığı gösteride, hava saldırılarına gönderme yapılarak sirenler çalındı.

Kosova savaşı sırasında NATO, Miloseviç'e bağlı güçleri bölgeden çekilmeye zorlamak için Sırbistan'ı bombalamıştı.

Sırplar, çok sayıda bina ve köprünün yerle bir edildiği bombardımanda 2000 sivilin öldüğünü söylüyor.