BIST 10.180
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.454,23
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye 'Şam Kasabı'na baskı çağrısı

Times'ın başyazısında çok sert şekilde eleştirip, 'Şam Kasabı' diye nitelediği Beşar Esad'a, uluslararası toplumun bir an önce müdahale etmesi gerektiğini ve bunda Türkiye'ye rol düştüğünü belirtiyor.

Abone ol

Suriye'deki iktidarın şiddetinden kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Times gazetesinin başyazısında geniş yer buluyor.

Sert ifadelerle dolu yazıda şimdiden 5 bin kişinin ülkeyi terkettiği vurgulanıyor.

Gazete "Gıda, su ve tıbbi malzemenin olmadığı bir ortamda, Cumhurbaşkanı'nın ordulara komuta eden zorba kardeşi Mahir Esad'ın, protestolarla başetmek için babasının toptan kıyım taktiğini izlemeye karar verdiğinin bilincinde olan halk, kaçmak için her şeyi göze almış durumda" diyor:

"Türkiye çabucak mülteci kampları oluşturmuş olsa da, artan sayılar karşısında çok daha fazlasına ihtiyaç duyuluyor."

Times başyazısında "Şam Kasabı" olarak nitelenen Beşar Esad'a, uluslararası toplumun bir an önce müdahale etmesi gerektiği ve bu süreçte Türkiye'nin önemli bir rolü olacağı belirtiliyor.

Suriye'nin evrensel düzeyde maruz kaldığı eleştirilerle artık tamamen dışlanmış bir parya devlet olduğuna dikkat çekilen yazıda, "Batı'nın, Suriye üzerinde gerçekten baskı yaratma gücü olan tek ülke olarak tanımlanan Türkiye'yle yakından çalışması gerektiği" söyleniyor.

Gazetenin baskısı seçim sonuçları açıklanmadan önce yapıldığından başyazısı da, "Erdoğan'ın seçimlerden beklendiği gibi otoritesi ve yetkisi daha da güçlenerek çıkması halinde" güney komşusuna her türlü yaptırımı uygulamayı düşünmesi yolunda çağrıyla sona eriyor:

"Suriye'nin halkını sınıra sürmeye devam etmesi halinde, bu yükselen NATO üyesi, ekonomik ve askeri gücünü, Suriye'ye elle tutulur ekonomik zarar verme ya da daha kötüsünü yapma tehdidi için kullanmalıdır. "

"Türkiye şimdiye de dek başta Suriye olmak üzere tüm komşularıyla sıfır sorun siyaseti güttü.

"Ama artık bu devam edemez. Kendi halkından intikam alan bir siyaset, cezasız kalamaz."