BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İlker Başbuğ'dan balyoz itirafı

Balyoz'un hemen ardından Çankaya'da buluşan Erdoğan-Gül ve Başbuğ zirvesinin perde arkası aralanıyor.

Abone ol

Üçlü zirvenin perde arkasına dair dün Hürriyet'te bir haber yayımlandı. Habere göre, İlker Başbuğ mini zirvede Balyoz'un suç olduğunu kabul etmiş.

'Balyoz' soruşturması kapsamında yaşa-nan tutuklamaların ardından Çankaya Köşkü'nde 25 Şubat 2010'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteği üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ bir araya gelmişti.

KİM OLURSA OLSUN

Toplantıda, 1. Ordu'daki plan semineri ayrıntılarıyla görüşülmüş. Başbuğ, seminerde ele alınan senaryonun gerçek isim ve durumları kapsayan şekilde icrasının yanlış olduğu düşüncesini açık dille ifade etmiş, nihai kararın hukuk yoluyla verileceğini anlatmış. Başbuğ, Köşk'teki değerlendirmesinde 'kim olursa olsun suç işleyenlerin hukuki karar çıktığında yanlarında olmayacaklarını' söylemiş.

İlker Başbuğ, Genelkurmay kayıtlarına göre 'Meriç' ismi ile görünen, yasal sınırlarda yapılan seminerin devamında mevcut senaryoya gerçek isim ve kişilerle devam edilmesinin yasal olmayan sakıncalarına işaret etti.

EMASYA planı temelindeki bir senaryoda gerçek isim ve koşullarla devam edilebilme olasılığının aynı zamanda, TSK'nın görev alanı içinde olmadığını da açıkça ortaya koydu. Bütün bunları ifade ederken daha önceki yıllarda yaptığı görevlerde bu konulara özen gösterilmesi konularında yayınladığı emirlere de atıfta bulundu. Söz konusu seminerle ilgili, 2003 yılında, plan tatbikatının hemen öncesinde de Başbuğ'un, bu toplantının yasal çerçeveler içinde TSK Tat-Prog çerçevesinde yapılmasını isteyen bir emir yayınladığı da öğrenildi.