BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.382,37
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İlk kez bu kadar net görüntülendi!

Yeni keşfedilen gezegenin Jüpiter'den beş kat daha büyük ve Dünya'dan 300 ışık yılı uzaklıkta olduğu bildirildi.

Abone ol

Bir yıldızın etrafından dönen yeni keşfedilen "yabancı" gezegenin Jüpiter'den beş kat daha büyük olduğu tahmin ediliyor.

Bilim insanları bu gezegenin Dünya'dan 300 ışık yılı uzaklıkta olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) tarafından yapılan açıklamada dev gaz balonu genç bir yıldızı etrafında dönüyor.

HD 95086 b adı verilen gezegen Şili'deki ESO'nun çok büyük teleskobu tarafından çekilen fotoğrafın sol alt yanında parlak mavi nokta olarak görülüyor. HD 95086 yıldızı ise gezegenin daha net görünmesi için fotoğraftan çıkarılmış.

Fransa'daki Astrofizik ve Gezegen Bilimi Enstitüsü'nden Julien Rameau bu keşfi açıklarken "Gezegenlerin direkt görünrüsü aşırı zorlu teknik gerektirir. İleri teknoloji aletleri onları uzaydaki yerlerinde tespit edebilir. Belirli bir mesafede sadece birkaç gezegen keşfedildi, her küçük keşif dev gezegenleri anlamada önemli bir köşetaşı, onların nasıl şekillendiği ile ilgili bize önemli ipuçları veriryor" dedi.

Uzmanlara göre bir gaklaksiye dahil olmayan parlak veya az kütleli gezegen direk olarak gözlemlendi. Çoğu ötegezegenin resmi çekilemedi ama indirekt olarak tespit edilebiliyor. Uzmanlar bu gezegenin kendi yıldızına uzaklığının Dünya'nın Güneş'e uzaklığından 56 kat daha uzak.