BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Merkel’e Gezi Parkı göndermesi

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili konuşan Almanya Başbakanı Merkel’i eleştirerek, "Kendi ülkesinde devam ed...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili konuşan Almanya Başbakanı Merkel’i eleştirerek, "Kendi ülkesinde devam eden ’ırkçılık’ konulu davalarda yargının şeffaflığı konusunda hassasiyet göstermelidir. İğneyi kendilerine batırdıktan sonra çuvaldızı getirsinler" dedi.
11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında Türkiye’de bulunan öğrencileri kabul eden Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yaptığı konuşmada, "Türkçemizin, Türkçe skeçler, şiirler ve şarkılarla farklı boyutlarla dünyaya tanıtılmasında sizin çok büyük bir katkınız oluyor. Bu yüzden sizlere müteşekkiriz" dedi.
Olimpiyata katılan öğrencilerin coşkusunu gördükçe gözlerinin dolduğunu belirten Bağış, 11 yıldır bu etkinliklerin Türkiye’de yapıldığını ve bu etkinliklerin dünyanın farklı coğrafyalarında da düzenlenmesi gerektiği ifade etti. Öğrencilerin getirdikleri hediyeleri kabul eden Bağış, kaftan giyerek öğrencilerle anı fotoğrafı çektirdi. Bağış, bazı öğrencilerin seslendirdiği şarkıları söyleyerek öğrencilere alkışlarla eşlik etti.
Bağış, kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bağış, ’Taksim’de yaşanan olaylara’ ilişkin bir soru üzerine, "Büyüyen Türkiye’yi küçültme çabası içerisinde olanların bu fitne çabalarına hiçbir şekilde prim verilmez, Türkiye’de biz kucaklaşmayı önemsiyoruz. Çözüm sürecinde herkesin birbirini anlamasına, anlayış göstermesine, hoşgörü ile yaklaşmasına çok önem veriyoruz. Görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan güvenlik güçlerini tahrik etmek ve onlara saldırmak da hiç kimseye yakışmaz. Herkesin bir diğerinin kutsalına saygı göstermesi gerekir. Özellikle inançlar, mabetler ve değerler konusunda herkesin hassas olması gerekir. Sayın Başbakan Yardımcımız gerekli mesajları vermiştir. Ümit ediyorum ki o mesajlardan herkes alması gereken mesajı almıştır" dedi.

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL’İN ’GEZİ PARKI’ AÇIKLAMALARI
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ’gezi parkına yönelik yaptığı’ açıklamaların hatırlatılması üzerine Bağış, "Almanya’nın saygıdeğer şansölyesi önce kendi ülkesinde ırkçılığa son vermek için ortaya çok ciddi çabalar ortaya koymalıdır. Kendi ülkesinde devam eden ’ırkçılık’ konulu davalarda yargının şeffaflığı konusunda hassasiyet göstermelidir. İğneyi kendilerine batırdıktan sonra çuvaldızı getirsinler, biz onu göğüslemeye hazırız ama kendilerine gelince hiçbir şekilde göstermeleri gereken hassasiyeti göstermeyenlerin böyle günlerde bize ders vermeye kalkmaları süreci istismar etmeye kalkmaları gerçekten düşündürücüdür. Son günlerde yaşanan süreçte herkesin tutumunun ne olduğunun farkındayız, bunun değerlendirmesini vakti zamanı geldiğinde yaparız. Bugün kucaklaşma günüdür, hepimizin bir adım daha hassas bir şekilde birbirimizi anlama günüdür ama verilmeye çalışılan mesajlarla istismar edilmeye çalışılan süreç çok çok farklıdır. Provokasyona gelmememiz gerekir" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin tarihte ekonomik olarak en güçlü dönemini yaşadığına dikkati çeken Bağış, çözüm sürecinin de başarılı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Bağış, Türkiye’nin kendi sorunlarını çözmesi açısından attığı adımlardan rahatsız olan çevrelerin olabileceğini belirterek, "Türkiye’nin kalkınmasından, zenginliğinden, şeffaflaşmasından rahatsız olan çevreler olabilir. Biz, o çevrelerin bazı manipülasyon çabaları içerisinde çok iyi niyetli, temiz kalpli ve samimi insanlarımızın da istismar edildiğini gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı.
Herkesin bir mesaj verdiğine işaret eden Bağış, "Artık, hepimizin işimize, gücümüze, huzurumuza, istikrarımıza, çözüm sürecimize, ekonomik kalkınmamıza yeniden odaklanmamızın vakti gelmiştir. Bu oyuna gelmeyelim, bu tuzakları hep beraber bozalım" dedi.
(İHA)