BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,61
ALTIN 2.382,74
HABER /  GÜNCEL

İkiz kardeşler birlikte ölümü tercih etti

Dünyada bir ilk gerçekleşti. Tek yumurta ikizleri birlikte ötenaziyi seçtiler ve hayatlarını sonlandırdılar.

Abone ol

Doğuştan sağır olan 45 yaşındaki ikiz kardeşin kör olma tehlikesi baş gösterince ölümü tercih ettikleri belirtildi.

Belçika 'nın Anvers şehri yakınlarında yaşamlarını sürdüren tek yumurta ikizi iki erkeğin geçtiğimiz ayın ortalarında ötenazi yoluyla hayatlarını sonlandırdıkları ortaya çıktı. Tek yumurta ikizi kardeşlerin kendi iradeleri ile aynı anda ölümü seçmesinin dünyada bir ilk olduğu kaydediliyor.

Doktorlar, doğuştan sağır olan iki kardeşin gözlerinde meydana gelen bozukluk neticesinde yakın zamanda tamamen kör olacakları teşhisi koydu. Hayatları boyunca birbirinden hiç ayrılmayan ikiz kardeşler aynı odada kalmışlar. Her ikisi aynı eğitimi almış, ayakkabı ustası olmuş. Farklı bir daireye taşındıklarında yine birlikte hareket etmiş. Her ikisinin sağır olması kendi aralarında iletişim kurmalarına mani olmamış. Ne zaman ki doktorlar her ikisinin gözünde bozukluk tespit etmişler, iki kardeşin dünyası başlarına yıkılmış. Birbirlerini görerek iletişim kuran ikiz kardeşin yakın zamanda bundan mahrum kalacakları fikri iki adamın ölümü tercih etmelerine neden oldu.

Latince'de 'güzel ölüm' anlamına gelen ötenazi , dünyanın birçok ülkesinin aksine Belçika'da yasal düzenlemeyle serbest hale getirildi. Ülkede 2011 yılında bin 133, 2009 yılında ise 822 ötenazi vakası gerçekleşmişti. Yetişkinlerden sonra ağır hasta çocuklara ötenazi hakkını tartışan Belçika'da ikiz kardeşlerin ötenazi uygulamasında hastaların 'dayanılamaz acılar çekmesi' şartına riayet edilip edilmediği konuşuluyor.

ÖTENAZİ NEDİR?

Bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak.

Ötanazi uygulaması bu üçü dışında farklı formlarda da olabilir; örneğin pasif ötanaziye kişinin tedavi edilebilecek ama ölümcül bir bulaşıcı hastalığının tedavi edilmeyerek kişinin, pasif olarak, ölümüne yol açılması dahildir. Ötanazinin farklı tipleri farklı yasal uygulamalara tabiidir. Pasif ötanazi genelde birçok ülkede, farklı koşullar altında yasalken, aktif ötanazi çoğu ülkede yasaktır.

Genellikle ötanazi başlığı altında tartışılan hekim destekli intihar (physician assisted suicide) genel olarak yasadışı olmakla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington, Oregon ve Montana eyaletlerinde yasaldır. Aktif ötanazi Türkiye'de yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır. Bazı ülkelerde ötanazi yasal olmasa da, ötanazi faili cezaya çarptırılmaz.