BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,59
ALTIN 2.382,40
HABER /  GÜNCEL

AB üyeliği bu programla kaçınılmaz!

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, her yıl Türkiye'den 100 bursiyerin katıldığı Jean Monnet Burs Programı'na bakınca Türkiye'nin AB üyeliğinin kaçınılmaz bir son olacağını gördüğünü belirtti.

Abone ol


Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB alanında uzmanlaşmış personel sayısının artırılması ve müktesebatın etkin bir biçimde uygulanabilmesi için gerekli idari kapasitenin oluşturulması amacıyla Avrupa Birliği Bakanlığı'nca yürütülen Jean Monnet Burs Programı'nın 2012-2013 akademik yılı bursiyerlerinin eğitim programlarına yerleştirme süreci tamamlandı.

Bakan Bağış, Jean Monnet Burs Programı'nın yerleştirme sürecinin tamamlanması dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teveccühüyle Başmüzakerecilik görevine atanmasından bu yana, kamudan özel sektöre, üniversitelerden medyaya kadar birçok alanda bu programa katılanlarla bizzat karşılaşma hatta bazılarıyla da çalışma imkanı bulduğunu ifade etti. Bağış, şunları kaydetti:

"Şunu özellikle belirtmek isterim ki Jean Monnet Programı'ndan faydalanan her bir katılımcımız Türkiye'nin yarım asırdır içinde bulunduğu AB sürecinin bir aynası, hatta AB müzakere heyetinin de doğal bir üyesi. Ben Jean Monnet Programı'na böyle bakıyor ve AB sürecimiz açısından da çok önemsiyorum. AB üyesi ülkelerin en iyi üniversitelerinde eğitim alan bursiyerlerimizin neredeyse hepsinin eğitimlerini başarıyla tamamlaması, hatta bazılarınızın üstün başarı ve şeref dereceleri alması bizleri gururlandırıyor."

Avrupa Birliği'nin Jean Monnet Programı'yla Türkiye'nin gençlerine yatırım yaparak aslında kendi geleceğine yatırım yaptığını vurgulayan Bağış, Türk gençliğinin 20 yılı aşkın bir süredir bu programdan etkin bir şekilde faydalanmasının gençlerin vizyonunu gösterdiğini belirtti.
Bu programa bakınca, Türkiye'nin AB'ye yapabileceği katkıları gördüğüne işaret eden Bağış, "Jean Monnet Programı'na bakınca Türk insanının dinamizmini, zekasını ve cesaretini görüyorum. En önemlisi de ben Jean Monnet Programı'na bakınca Türkiye'nin AB üyeliğinin kaçınılmaz bir son olacağını görüyorum" dedi.

Programın yerleştirme sonuçları

Jean Monnet Programı 2012-2013 dönemi yerleştirme sonuçlarına göre, kamu sektörü başvurularında bir önceki akademik yıla göre yüzde 17 artış yaşandı. Daha önceki akademik yıllarda 30-35 bursiyerle sınırlı kalan kamu sektörü bursiyer sayısı ilk defa kamu sektörüne ayrılan kontenjanı dolduracak sayıya yaklaştı. Buna göre, 100 bursiyerin 58'i kamu personeli, 30'u üniversite öğrencisi veya akademik/idari personeli, 12'si ise özel sektör çalışanı oldu.
Bu yıl, Ankara ve İstanbul dışındaki Adana, Çankırı, İzmir, Kocaeli, Mardin ve Şanlıurfa'dan yapılan başvurularda artış sağlanırken, toplam 25 farklı ilden programa başvuru yapıldı.
31 farklı kamu kurumu çalışanının burs almaya hak kazandığı 2012-2013 döneminde en çok bursiyer gönderen kamu kurumu, 11 bursiyerle Adalet Bakanlığı oldu. Adalet Bakanlığı'nı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı takip etti.
En çok bursiyer gönderen üniversite ise 9 bursiyerle ODTÜ oldu. ODTÜ'yü Bilkent Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi takip etti.

Kadın-erkek bursiyer sayısındaki dengeli dağılım sürdü

Kadın-erkek bursiyer sayısındaki dengeli dağılım bu akademik dönemde de sürdü. Geçmiş yıllardaki Jean Monnet Burs Programı istatistikleri de incelendiğinde, bursiyerlerin cinsiyete göre dağılımı 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 akademik yıllarında sırasıyla bursiyerlerin yüzde 63, 56, 61, 51'i kadın olarak gerçekleşmişti. 2012-2013 akademik yılında da bursiyerlerin yüzde 51'i kadın oldu.

Bursiyerlerden 97'si İngilizce eğitim veren programlara yerleştirilirken, 1'er bursiyer ise eğitimlerini İtalyanca, Almanca ve Fransızca alacak.
En az 3, en fazla 12 aylık dönemde AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta AB müktesebat başlıkları ile ilgili konularda yüksek lisans eğitimi görebilen veya araştırma programlarına katılabilen bursiyerlerden bu yıl 91'i yüksek lisans eğitimi görecek, 9'u araştırma programlarına katılacak.

2012-2013 akademik yılının 100 bursiyeri 40 farklı eğitim kurumunda 27 farklı müktesebat başlığında eğitim alacak. Bursiyerlerin en çok eğitim alacağı ilk on program ise sırasıyla, "Yargı ve Temel Haklar", "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik", "Sosyal Politika ve İstihdam", "Bilgi Toplumu ve Medya", "Ekonomik Kriterler veya Ekonomik ve Parasal Politika", "Mali Hizmetler", "Şirketler Hukuku", "Enerji", "Eğitim ve Kültür" ile "İşletmeler ve Sanayi Politikası" müktesebat başlıkları oldu.

En çok tercih edilen ülke İngiltere

Bursiyerler 10 farklı AB üyesi ülkede eğitim alacak. Geçmiş akademik yıllarda olduğu gibi bu akademik yılda da bursiyerlerin büyük çoğunluğu eğitim almak için İngiltere'yi tercih etti.
2012-2013 akademik yılında İngiltere'de eğitim alacak 79 bursiyerin 50'si Londra'daki üniversitelere gidecek. Bursiyerler tarafından en çok tercih edilen üniversite 24 bursiyerin eğitim alacağı London School of Economics and Political Science (LSE) oldu.

AB Bakanlığı'nın yoğun tanıtım kampanyası 

Jean Monnet Burs Programı'nın yürütücüsü olan AB Bakanlığı, bursun 2012-2013 akademik yılı için Türkiye genelinde yaygın bir tanıtım ve bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi.
Bakanlık bu çerçevede, 13 bin broşür ve el ilanı gibi tanıtım materyalini ülke genelinde dağıttı. Bakanlıkça hazırlanan haber bülteni düzenlenen tanıtım toplantılarında ilgililerle paylaşılırken, elektronik ortamda da bin 500 kişiye ulaştırıldı.

Bakanlık, 13 farklı şehirde 17 üniversitede, kamu çalışanları için Ankara'da, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu çalışanları için İstanbul'da bilgilendirme günleri gerçekleştirdi. Bu bilgilendirme günlerinde iki binin üzerinde katılımcıya burs programı hakkında detaylı bilgi aktarıldı.
Yaklaşık 900 kişinin burs programına ilişkin gönderdiği soruları cevaplandıran Bakanlık çalışanları, iki bin 500 adet burs duyurusu afişinin ülke genelindeki yaklaşık 550 kuruma dağıtımını sağladı.

Bakanlık tarafından, 8 ulusal, 23 yerel gazete ve 12 sektörel dergide burs programı ile ilgili haber ve duyurular yayınlandı. Burs programının internet sitesinde, sosyal medyada duyurular yapıldı ve burs duyurusuna ilişkin en çok takip edilen internet siteleriyle işbirliğine gidildi.
Diğer taraftan AB Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileri, eğitim amacıyla yurtdışına gitmek için kurumlarından izin almakta zorlanan kamu çalışanlarının eğitimlerinin önündeki engellerin kaldırılması için ilgili kurum yetkilileriyle görüşmeler yaparak girişimlerde de bulundu.
Bugüne kadar yaklaşık bin 400 kişinin faydalandığı burs programına katılım kontenjanının gelecek yıl 130 bursiyere çıkarılması hedefleniyor.