BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

İki kolu üzerinde dans eden ampute

Paralimpik Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde gösteri yapan bir sanatçı bugünlerde başka bir hikayenin oyunculuğunu yapıyor.

Abone ol

2012 Londra Olimpiyatları'nı izleyen engelliler olimpiyat oyunları 2012 Paralimpiyatlarının açılış töreninde havada uçan Dave Toole bugünlerde başka irtifaların tadını çıkarıyor.

Toole Londra Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde gösteri yapmıştı.

Bu "uçuşu" ile ilgili BBC'den Ian Youngs'a konuşan Toole "Çok komikti, gülmemek mümkün değildi ama koreograflar, gülmeyin, tepki vermeyin dediler" diye konuştu.

O günkü töreni televizyonları başında izleyen 146 milyon kişiden çok daha küçük ama göz teması olabildiği için en az o kadar değerli bir kalabalık bugünlerde Toole'u başka bir rolde izliyor.

Bu "başka rol" Toole'un 20 yıldır yaptığı dansla hem bağlantılı hem de değil; bedenin altındaki gelişim - doğumundan önce - eksik kaldığı için bacakları kesilen Dave Toole, bugünlerde tiyatro sahnesine de çıkıyor.

"Johnny Eck" ismi Toole'un tiyatro sahnesinde ne yaptığını anlatıyor aslında.

Eck, 1930'lu yıllarda aynı hastalık nedeniyle bacaklarını kaybeden biri; dönemin - kendi dalında - gösteri sanatları ustası.

Oyunun adı da, bu nedenle "Johnny Eck ve Dave Toole" adını taşıyor.

Eck ile Toole'un neden farklı olduğunu belki aradan geçen 80 yıl açıklıyor.

Farklılıktan nemalanmak?

Eck, ucube şovlarında rol alabiliyordu.

Sahnedeki başarısı nedeniyle 1932 yapımı Tarzan filminde (sağdaki resim) bir rol kapıp bir kuşu canlandırıyordu.

Toole, dünyasında öncü olarak Eck'i görüyor: "Hepimizden önce yapıyordu yaptığı işi, yolumuzu açtı bizim de, saygıyı hak ediyor" diyor.

Peki Tool farklılığından nemalandığı eleştirilerine hedef oluyor mu?

"20 yıl oldu, bu dünyadayım, kim olduğumu bilen kim varsa, gösterimi izlemeye gelenler, çoktan bu aşamayı geride bıraktı, benden ne aldıklarını çok iyi biliyorlar."