BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Obama Türkiye'yi sevindirdi

ABD'den Türkiye'nin korktuğu haber gelmedi. Obama 1915 yılı olayları için "soykırım" ifadesini kullanmadı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, 1915 yılı olaylarıyla ilgili olarak "büyük felaket (Meds Yeghern)" ifadesini kullandı.

Bu yıl Temsilciler Meclisi'nde de, Senato’nun ilgili Dışilişkiler Komiteleri’nde de, Amerikan Kongresi’nin soykırım iddialarını tanımasını talep eden bir tasarı görüşmeye açılmadı.

ABD Başkanı Barack Obama, Ermenilerin 1915'teki olayların yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan günü ile ilgili açıklamasında, büyük felaket anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

Obama, açıklamasında, "Bugün Meds Yeghern'i anıyor ve 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden birinde can verenleri onurlandırıyoruz" diyerek, "98 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1,5 milyon Ermeninin katledildiğini ya da ölüm yürüyüşüne zorlandığını" savundu.

ABD TÜRKİYE'YE SÖZ VERDİ

Washington’da Türkiye adına lobi yapan kuruluşlardan birinin başkanının BBC Türkçe’ye verdiği özel demece göre, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, geçtiğimiz yaz mevsiminde Washington dışında yapılan ve Amerikalı Türklerin katıldığı bir toplantıda, kendisinin meclis başkanlığı süresince bu tür bir tasarının yasalaşmayacağı sözünü verdi.

Bu söz, konuyu yakından takip eden bir başka kaynak tarafından da doğrulandı. Bundan dolayı da Ermenistan diaspora lobileri, bu yıl enerjilerini bu konu üzerine harcamaktan vazgeçti.