BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

DOĞU TÜRKİSTAN’DA OLAYLAR PATLAK VERDİ: 21 ÖLÜ

Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde Müslüman Uygur Türkleri ile Çin polisi arasında yaşanan çatışmalarda 21 kişi hayatını kaybetti. <br/>Kaşgar...

Abone ol

Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde Müslüman Uygur Türkleri ile Çin polisi arasında yaşanan çatışmalarda 21 kişi hayatını kaybetti.
Kaşgar-Urumçi bölgesinde, dün öğle saatlerinde yaşanan çatışmaların Çin polisinin şüpheli gördüğü bir eve yaptığı baskınla başladığı ifade edildi. Çin kaynakları çatışmalardan Uygur Türklerini sorumlu tutarken, Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, eve düzenlenen baskında 10 Uygur Türkü’nün öldürüldüğünü, ardından patlak veren olaylarda polislerden ölenler olduğunu söyledi.
Yerel kaynaklar, olaylarla ilgili olarak 8 kişinin tutuklandığını belirtirken, ölenlerden 10’unun polis olduğunu bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise, ölü polis sayısının 15 olduğunu belirtti. Çin hükümeti olayları, “şiddet yanlısı terörist eylem” olarak niteledi.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi Propagada Müsteşarlığı’ndan Hou Hanmin, yaşanan çatışmanın ’Çin polisinin şüpheli olarak gördüğü evlere düzenlediği baskınların ardından ortaya çıktığını söyledi. Polislerin yerli halk tarafından öldürüldüğünü söyleyen Hahmin, çatışmanın “organize bir terörist saldırı” oduğunu iddia etti.
Merkezi Münih’te bulunan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dilşat Raşit ise çatışmaların, Doğu Türkistan’ı müslüman Uygur Türklerinden temizlemek isteyen Çin hükümetinin baskıcı politikalarının sonucu olduğun belirterek, olayların bir Uygur Türkünün Çin polisleri tarafından katledilmesinden sonra patlak verdiğini söyledi.
(İHA)