BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.506,82
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İki ilçenin Nasreddin Hoca kavgası

Nasreddin Hoca'nın mezar yeri Konya Akşehirliler ile Eskişehir Sivrihisarlıları karşı karşıya getirdi

Abone ol

Konya'da Akşehirliler, Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi'nde Ulu Camii'nin kütüphanesinde muhafaza edilen taş sandukanın Nasreddin Hoca'nın mezarına ait olduğunu ileri sürülmesine tepki gösterdi.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Mahur Tulum'un Sivrihisar İlçesi'nde Ulu Camii'nin kütüphanesinde muhafaza edilen taş sandukanın, üzerindeki yazıları incelemesi ardından sandukanın Nasreddin Hoca'nın mezarına ait olduğunu öne sürdüğü açıklaması yayınlandı.

Bunun üzerine Akşehir İleri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Doğan ile Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftçi, oda binasında basın toplantısı düzenleyerek, Nasreddin Hoca mezarının Akşehir'de olduğunu belirtti. Doç.Dr. Mehmet Mahur Tulum'un iddiaları üzerine Nasreddin Hoca'nın mezarının Sivirihisar'da olduğuna dair öne sürülen bilgilerin yanlış olduğunu ifade eden İdris Doğan, duruma tepki gösterdi. Doğan, şunları söyledi:

"Nasreddin Hoca'nın Akşehir'de yaşamış ve vefat etmiş olması gerçeği, oğlu ve kızı bahanesiyle merhumun Sivrihisarlı gösterilmesi için devreye bilim adamlarının girmesi, yıpranmış sandukanın okunması ve okutulmaya çalışılmasıyla yeni bir bilgi çıkarmaları gerçekten ilginç bir durum söz konusudur. Koskoca 'Bilim adamı, yalan söyleyecek değil' diyerek konuya sahip çıkıyorlar. Böyle fantezilerle uğraşmak istiyorsak ben de buradan Nasreddin Hoca'nın Sivrice'de doğduğunu Akşehir'e bağlı Ortaköylü olduğunu söyleyeyim. Nasreddin Hoca'nın Akşehir'de yaşadığını, kadılık yaptığını, hizmet ettiğini ve vakıf kurduğu eski tarihi kaynaklarda mevcuttur."

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftçi de, Nasreddin Hoca'nın yaşadığı ve öldüğü yerle alakalı olarak şüphe götürmeyecek belgelerin bulunduğunu belirtti. Çiftçi, "Birçok ünlü düşünür ve kişiler, doğdukları yerden çok yaşadıkları ve öldükleri yerlerde gündeme getiriliyorlar. Mevlana örneği gibi. Ben bu tip konuların pişirilip gündeme getirilmesine karşıyım. Artık bu konunun tartışılması bile çok hoş bir durum değildir. Akşehir'in Nasrettin Hoca'sına sahip çıktığını görmek beni mutlu ediyor. Bundan sonra da gerekli yerlere gerekli cevaplar verilecektir" diye konuştu.