BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.492,01
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç o gazeteyi yalanladı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen toplantı yaklaşık 3,5 saat sürdü.

Toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın gündeminde İsraille ilgili iddialar vardı. 

İsrail'le yapılan tazminat görüşmesine dair açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Arınç, ''İsrail'le tazminatın miktarı konuşulmadı. Sunday Times'ta yayınlanan haberdeki Akıncı Üssü ile ilgili iddia yalandır'' diye konuştu.

Arınç, "İsrail basınının bir iddiası var, parametreler arasında Uludere'nin de kıstas alınabileceğini yönünde. Size Uludere'deki tazminatların kıstas alınması konusunda bir öneride bulundular mı?'' sorusu üzerine ''Hayır, kesinlikle böyle bir şey yok ve olmadı'' yanıtını verdi.

AKINCI ÜSSÜ İDDİASI YALAN

Heyetin Akıncı Hava Üssü'nden yararlanma isteğiyle ilgili olarak Türkiye'ye geldiği yönünde yabancı basında iddialar yer aldığının dile getirilmesi üzerine de Arınç, şunları söyledi:

''Bu tür manipülatif haberlerin bugün ve bundan sonra daha çok çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Kesinlikle yalan bir haberdir. Sunday Times isimli bir gazetede yayınlanmıştır. Dışişleri Bakanlığımız tarafından da anında cevaplandırılmış ve yalan, düzmece bir haber olduğu da ifade edilmiştir. Dolayısıyla bugünkü görüşmelerde hiçbir şekilde söz konusu olmadığı gibi, gazetenin de bunu ne amaçla yayınladığını da az çok anlayabiliyoruz ama kesinlikle hiçbir şekilde doğru olmayan, manipülatif bir haber olduğunu söylemek istiyorum."

BU TÜR HABERLER DAHA ÇOK OLUR

"Bu tür haberler bundan sonra daha da çok olabilir" sözünü boşuna kullanmadığına işaret eden Arınç, geçen hafta Paris'te gerçekleştirdiği görüşmeleri ve Fransız basınına verdiği mülakatları anımsattı. ''Hiçbir şekilde bir İsrail gazetesine veya radyosuna özel mülakat vermedim fakat ben Fransa'dan döndükten sonra İsrail kaynaklı Maarif gazetesi ve bir radyo, ismini şu anda hatırlayamıyorum, benim kendilerine özel mülakat verdiğimden bahisle bir şeyler yayınladılar. Benim önüme geldiğinde şüphesiz tepki gösterdim. İçeriğinde tartışılacak çok fazla bir şey yoktu ama 'Özel olarak bize mülakat verdi' sözü beni çok rahatsız etti'' diye konuşan Arınç, muhataplarla yapılan görüşmelerde "Biz onun çalışmalarını, konuşmalarını takip ettik, oradan aldığımız haberleri derledik" dendiğine dikkati çekti.

Arınç, "Çok açıkça görülüyor ki bütün bu konuşmalar, görüşmeler sırasında edindikleri haberleri kendi yorumlarıyla bir mülakat gibi vermişler. Bir gazeteciye doğrudan mülakat vermek farklı bir şeydir, bir yerdeki haberi kendi yorumuyla vermek farklı bir şeydir. Bu ve buna benzer birtakım yakıştırma, haberler, dedikodular ortaya çıkabilir. Bunu birileri kendi çıkarları için çok doğru da görebilir. Dolayısıyla Sunday Times veya bir başka gazetenin bugünlerde farklı şekillerde haberler yayınlamaya çalışmasını belki beklenen bir olay olarak görmek de mümkün. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değildir. Böyle bir şeyi Türk hükümetine teklif etmek de herkesin karı değildir"' diye konuştu.   

KERRY'E TEPKİ

Arınç, ABD Dışişleri Bakanı'nın, Başbakan Erdoğan'ın Gazze ziyaretine yönelik sözlerine ilişkin ise "Açıklaması yanlıştır, doğru değildir" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze ziyaretine yönelik sözlerine ilişkin, "Açıklaması diplomatik açıdan mahsurludur, yanlıştır, doğru değildir. Çünkü Sayın Başbakanımızın veya bir Türk yetkilisinin ne zaman, nereye gideceğine hükümetimiz karar verir. Bunun dışında herhangi bir merciden izin almak veya onların olurlarını peşinen kabul etmek durumunda değiliz. Bunu Sayın Kerry de bilir, dünya da bilir ki Türkiye ne zaman, ne arzu ediyorsa bunu gerçekleştirecek bir güçtedir" dedi.