BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.439,07
HABER /  GÜNCEL

23 Nisan 2013 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah öne çıkanlar: Boston saldırısı zanlısı Tamerlan Tsarnaev'le ilgili çarpıcı bilgiler, Manchester United'ın şampiyonluğunu ilan etmesi ve Suriyeli muhalif General Selim İdris'in açıklamaları.

Abone ol

İngiliz gazeteleri bu sabah yine Boston Maratonu saldırısıyla ilgili gelişmeleri manşetlerine taşıyor.

Daily Telegraph, saldırının hayatta olmayan zanlısı Tamerlan Tsarnaev’in annesi ve eşinin dönüşümüyle ilgili ilginç bilgilere yer vermiş.

Gazete şöyle yazıyor: “Annesi bir Spa’da çalışıyordu. Eşi okul döneminde dans ederdi. Ta ki Boston bombacısı Tamerlan Tsarnaev’in büyüsüne kapılıncaya kadar. Tamerlan onların örtünmeleri ve daha dindar olmaları konusundaki taleplerinde baskın çıkıncaya dek Tamerlan’ın yaşamının merkezindeki bu iki kadın son derece Batılı bir hayat sürüyordu.”

Gazeteye göre anne Züneydat Tsarnaev ABD’ye geldiğinde mini etek ve topuklu ayakkabı giyiyordu ve partilere giden oğlunun içki, sigara ve uyuşturucunun olduğu bir hayata düşüp İslami değerlerden uzaklaşmasından korkuyordu.

Ancak sonradan oğlu daha fazla muhafazakârlaşarak annesini de böyle olma konusunda ikna etti.

Gazete, Tamerlan’ın 2009’da evlendiği eşi Katherine Russel’ınsa bir doktor ve hemşirenin kızı olduğunu, evlendikten sonra İslam’a geçtiğini, okul sırasında dans ettiğini, gece kulüplerine gittiğini yazıyor.

Tamerlan Tsarnaev’in radikal İslamcılarla bağı var mı?

Guardian ise Tamerlan Tsarnaev’in YouTube hesabına dikkat çekmiş.

Gazete, Tsarnaev’in geçen yaz Moskova’dan ABD’ye döndükten sonra bir YouTube hesabı açtığını ve bu hesapta onun radikalleşmeye doğru yol aldığını gösteren videolar paylaştığını belirtiyor.

Gazete şöyle yazıyor: “Tsarnaev 2012 Ağustos’unda, Moskova’dan ABD’ye dönmesinden hemen sonra bir YouTube hesabı açtı. Geçen yıl Ocak ve Temmuz arasındaki altı ayı Rusya’da geçirdi. Müslüman Dağıstan Cumhuriyeti’nin başkenti Mahaçkale’de ailesini ziyaret etti. Tsarnaev komşu Çeçenistan’ı da ziyaret etti. Tsarnaev’in ziyareti sırasında herhangi bir isyancı grupla bir araya gelip gelmediği belli değil. Ama Dağıstan’daki isyancılarla bağı ne olursa olsun Tsarnaev beş ay önce YouTube’a iki anlamlı video yükledi. Bu videolarda az tanınmış bir Cihatçı lider olan Ebu Dujana Müslüman gençlere dağınık bir konuşma yapıyordu. Ebu Dujana askeri elbiseler giyinmişti ve elinde bir Kalaşnikov tutuyordu. Yanında yüzleri örtülü iki isyancı da siyah bir İslami bayrak karşısında oturmuştu.”

Guardian bu videoların Tsarnaev’in siyasi görüşleriyle ilgili önemli bir ipucu olduğunu ancak FBI’ın bunu zamanında değerlendirmediğini yazıyor.

Independent’ın Moskova’daki muhabiri Shaun Walker’sa Tsarnaev kardeşlerin bağları nedeniyle gözlerin çevrildiği Dağıstan’daki yapıya dikkat çekmiş.

Walker şöyle yazıyor: “Çeçenistan, Kremlin yanlısı lider Ramzan Kadirov’un liderliğindeki demir yönetimin altında daha istikrarlı bir ülke haline gelirken komşusu Dağıstan’sa son yıllarda düşük yoğunluklu bir iç savaş yaşadı. Polis ve kolluk kuvvetlerine karşı hemen hemen her gün saldırılar düzenleniyor. Dağıstan İçişleri Bakanı dün iki kardeşin de birkaç yıldır ülke içine gelmediğini açıkladı ancak bu açıklama Tamerlan’ın geçen yıllarda orada bulunduğunu söyleyen bazı akrabaların ve komşuların tanıklıklarıyla çelişiyor. Teyzesi, Tamerlan’ın bir Çeçen’den çok bir Amerikalı gibi göründüğünü ve İslami dünyayla örtüşmediğini belirtmiş. Ancak Dağıstan’daki İslami direniş karmaşık bir yapıya sahip. Hem suç ağlarıyla hem de yönetimin kendisiyle içi içe geçmiş durumda.”

Suriyeli muhalif General’den Batı’ya çağrı

Financial Times, Suriye muhalefetinin askeri lideri konumunda bulunan, Yüksek Askeri Konsey Başkanı General Selim İdris’le bir röportaj gerçekleştirmiş.

İdris röportajda, ülkedeki bazı petrol sahalarının El Kaide ve El Nusra Cephesi’nin elinde bulunduğu belirtip, bu sahaları kendi denetimlerine almak için Batı’dan yardım talep ediyor.

İdris petrol sahalarının, tahıl silolarının, pamuk stokları ile Türkiye ve Irak sınırlarındaki geçiş noktalarının güvenliğini sağlamak için 30 bin kişilik bir askeri grup kurmak istediğini söylüyor.

ABD ve Avrupa ülkelerinin kendilerine silah sağlaması durumda bu silahları kontrol edeceğine ve savaş bittiğinde bunları kendilerine veren ülkelere iade edeceğine de söz veriyor İdris.

Bazı Körfez ülkelerinden kendilerine yapılan hafif silah desteğinin çok yetersiz olduğunu belirten İdris, bir düzenli orduya karşı savaşan isyancılara silah yardımı yapılmamasının büyük bir handikap olduğunu belirtiyor.

Şampiyon Manchester United

İngiliz gazetelerinin spor sayfaları bugün tabii Manchester United’ın şampiyonluğu haberleriyle dolu.

Dün akşam Aston Villa’yı kendi sahasında 3-0’lık skorla yenen Kırmızı Şeytanlar Prömiyer Lig’deki şampiyonluklarını garantiledi.

Haberlere maçta hat-trick yapan Robin Van Persie ve Sir Alex Ferguson’ın büyük fotoğrafları eşlik ediyor.

Times, Van Persie’nin performansından ‘nefisti’ diye bahsediyor.

Guardian, maçta Van Persie’nin tek başına bir takım gibi oynadığını ve takımı galibiyete onun taşıdığını yazıyor.

Independent şampiyonluk unvanının Ferguson’ın ellerinde şekillendiğini yazıyor.

Van Persie’ye de övgüler düzen gazete, oyuncunun kaderini yaşarken takımın da tarihi bir yolculuk yaptığını belirtiyor.

Gazete, ‘En fazla etkileyici olan şey Manchester United’ın başka kimselerin İngiliz oyununda etkin olmasına izin vermemesi’ yorumunu yapmış.

Daily Telegraph ise sonucu, geçen sene şampiyonluğu averaj farkı nedeniyle Manchester City’ye kaptıran Alex Ferguson’ın intikamı olarak yorumlamış.