BIST 10.159
DOLAR 32,12
EURO 35,17
ALTIN 2.468,34
HABER /  GÜNCEL

İhracatçılar indirimi beğenmedi

İhracatçılar, Merkez Bankası'nın yaptığı yarım puanlık faiz indirimini yeterli görmedi

Abone ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Merkez Bankası'nın (MB) yaptığı yarım puanlık faiz indiriminin beklentileri ile örtüşmediğini, MB'nın, bu kararı ile üreticinin yanında olmadığını gösterdiğini belirtti.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, bu akşam Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ardından MB'nin aldığı 0.50 puanlık faiz indirimini değerlendirdi. Satıcı, bunun tamamen akıl dışı bir karar olduğunu savunarak, "MB Başkanı ve Para Kurulu üyelerinin bir akıl tutulması yaşadığını düşünüyoruz. Reel sektörü bu kadar tanımayan başka bir başkan olamaz, sanki bizler farklı ülkelerde yaşıyoruz" dedi.

MB bu kararı ile faiz piyasalarına "Ben yüksek reel faiz ödemeye devam edeceğim" mesajı; sıcak paraya ise adeta selam verdiğini ifade eden Satıcı, şöyle dedi:

"MB, üreticileri değil faiz piyasalarını tercih etti. Bu durum bizim için sıkıntı verici, biz Türkiye için üreticilerin desteklenmesini istiyorduk, gazete ilanlarını da bunun için verdik ve sıkıntımızı 70 milyon ile paylaştık. Artık mücadeleyi tüm Türkiye ile birlikte vereceğiz . Mücadeleye devam edeceğiz, herkes safını belirleyecek, ya üreticiden yana olacak ya da faizcilerden yana."

"BU MÜCADELEMİZDE ALLAH BİZE KOLAYLIK VERSİN"

TİM Başkanvekili ve İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da MB'nin bu kararının reel sektörün yaşadığı sorunları göz ardı eden bir karar olduğunu ifade etti.

Reel sektörün bugüne kadar yüksek faiz için büyük bedel ödediğini ve faizin, üretimin önünde büyük engel olduğuna işaret eden Orakçıoğlu, şöyle dedi:

"Yüksek faiz nedeniyle oluşan düşük kur sonuç olarak ithalatın ve ihracattaki ithal girdi kullanım oranının artmasına neden oldu. Bunun sonucunda istihdam ve işsizlikle ilgili yaşanan sorunlar ortaya çıktı. MB yüksek faiz nedeniyle ortaya çıkan tüm sorunları bir kez daha görmezden geldi ve "Benim görev alanımda sadece fiyat istikrarını tutturmak ve enflasyonu düşürmek gibi bir tanım var, bunun dışındaki tüm gelişmeler beni ilgilendirmiyor" gibi bir tavır takındı."

"MB HÜKÜMETİN SAĞLAMIŞ OLDUĞU EKONOMİK BAŞARIYA İNANMIYOR"

"Burada unutulmamalı ki bu karar ile birlikte MB, ya ortaya koyduğu enflasyon hedefine inanmıyor, ya da mali piyasalarda hükümetin sağlamış olduğu ekonomik başarı ve istikrara inanmıyor. Sonuç itibariyle MB, üreticinin, ihracatçının ve ülkeye döviz kazandırıcı hizmetler sağlayan turizmci ve taşımacıların rekabetçiliğinin önünde bir engel olmaya devam etmeye karar verdi" diyen Orakçıoğlu, bunun da MB'nin tarihi bir sorumluluğu olduğunu kaydetti. Orakçıoğlu, MB'nın verdiği kararın tarihi bir karar olduğunu, Ağustos ya da Eylül ayında yapması gereken faiz indirimini yapmayarak bu konuda gösterdiği olumsuz tavrı devam ettirdiğini söyledi. Orakçıoğlu, şöyle dedi:

"Bugün dünya piyasalarındaki gelişmelere baktığımızda, FED'in yaptığı yüzde 10 oranındaki indirime paralel bir indirim yapılmış olsaydı, 1.75 puan indirim yapılması gerekirdi. MB bunu yapmadığı gibi Amerikan Merkez bankasının sadece mali piyasaları değil ekonomilerin tümünü düşünen tavrını bile örnek almadı. Ayrıca, 2006 mayıs ve haziran ayındaki gelişmelere paralel olarak döviz yukarıya doğru dalga yaptığı zaman bir gecede acil toplanarak 4.25 puan faiz artışını gerçekleştirdi, döviz aşağıya doğru dalga yaptığında ise buna benzer hiçbir tavır ortaya koymadı. Dalgalı kur olarak adı konan bu sistemin sadece adının dalgalı kur olduğunun bir göstergesi. MB, sadece adı dalgalı kur olan ve dünya literatürüne giren bu sitemin adını bir an önce açıklamalı."

"BU KARAR ÜRETİCİ VE İHRACATÇI İÇİN YETERLİ DEĞİL"

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle ise MB'nin bu kararının üretici ve ihracatçı için yeterli olamayacağını vurguladı.

Gülle, "Ancak, Türkiye'nin faiz indirimine başlaması olumlu bir harekettir. Belki gelecekte istenilen oranlarda indirimler olacaktır. İnşallah bizler o indirimlerin yapıldığı tarihte sağ kalır ve bu kararların alındığını görürüz" dedi.