BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  RAMAZAN

İftardan sonra egzersiz faydalı mı?

Oruçlu bir insanın da kilo alabileceğini belirten uzmanlar, Ramazan'da dengenin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Abone ol

Genel olarak toplam yiyecek alımının Ramazan'da sınırlandığını belirten Alanya İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Yağdır, bunun da enerji alımında azalmaya ve ağırlık kaybına yol açabildiğini ifade etti.

Oruç tutarken sağlıklı beslenme kurallarına uyulduğunda, vücudun toksinlerden arınarak dinlendiğini ifade eden Yağdır, orucun zayıflama yöntemi olmadığına dikkat çekti. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlamasının kilo vermeyi zorlaştırdığını belirten Yağdır, iftar yemeğinden sonra mide sindirimine, özellikle de metabolizmaya yardımcı olması için egzersiz yapılmasını tavsiye etti.

Yemeği yer yemez hemen televizyon veya bilgisayar karşısına uzanmak, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmenin daha iyi olacağını dile getiren Yağdır, iftar ve sahur beslenme programını şöyle açıkladı:

"İftarda 1-2 adet hurma, 1 bardak su, 1 kase çorba, 1 kase salata yedikten sonra 10-15 dakikalık bir aradan sonra yemeğe devam edilebilir. İftarda 2-3 köfte büyüklüğünde tavuk, kırmızı et ya da balık (kurubaklagil yemeği de olabilir), 2 dilim tam buğday ekmeği veya 4 yemek kaşığı pilav ya da makarna, 1 su bardağı süt ya da yoğurt ve bol salata yenilmesi tavsiye ediliyor. Yemek sonrası meyve ya da taze sıkılmış meyve suyu içilebilir.

Sahurda; açık şekersiz çay, 1 su bardağı süt ya da yoğurt, 4-5 adet zeytin veya 2 adet ceviz içi, 2 köfte büyüklüğünde yarım yağlı beyaz peynir ya da 1 köfte büyüklüğünde kaşar peynir veya 1 haşlanmış yumurta, 2-3 dilim tam buğday ekmeği, biber, domates, salatalık, yeşillikler ve 1-2 porsiyon meyve yenebilir."

RAMAZAN'DA KİLO ALMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dr. Yağdır, Ramazan'da kilo alınmaması için mutlaka sahura kalkılması tavsiyesinde bulundu. Sahurda azar azar, iyice çiğneyerek yenilmesi gerektiğine dikkat çeken Yağdır; çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka sahurda yer verilmesini önerdi. Yağdır, iftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gerektiğini belirtti.

Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmesini isteyen Yağdır, yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerektiğini söyledi. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih eden Yağdır, yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içilmesi gerektiğini kaydetti. Kızartmalardan kaçınılmasını belirten Yağdır, "İftarda orucunuzu hafif bir yemekle açın. Sebze yemekleri tüketin, ağır tatlılardan kaçının. Bol su için. Azar azar, sık sık yiyin." şeklinde konuştu.