BIST 9.901
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.459,62
HABER /  DÜNYA

Hüsnü Mübarek için tahliye kararı FLAŞ

Mahkeme Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in tahliyesine karar verildi.

Abone ol

İNTERNET HABER - Mısır'da bütün dengeleri daha da altüst edecek karara imza atıldı. İdamla yargılanan Hüsnü Mübarek serbest bırakıldı.

Haberi Reuters ajansı duyurdu. Mısır'da mahkeme devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in tahliyesine karar verdi. Mübarek'in yarın tahliye edilebileceği öğrenildi.

DAVALARDAN BİRİNDE AKLANMIŞTI

Mübarek'in tutulduğu Tora Hapishanesi'nde toplanan mahkeme, eski cumhurbaşkanının tahliye edilmesi yönündeki başvuruya olumlu yanıt verdi. Avukatın açıklamasına göre, Mübarek yarın serbest kalabilir.

85 yaşındaki eski Mısır Cumhurbaşkanı, 2011'de kendisine yönelik isyanda protestocuların ölümüne suç ortaklığı etmekten yargılanıyor.

Bu davayla ilgili azami gözaltı süresini dolduran Mübarek önceki günlerde de iki yolsuzluk davasından birinde aklandı.

Devrik lider, diğer yolsuzluk davasında, devletin yayın organı El Ahram gazetesi yöneticilerinden hediye kabul etmekle suçlanıyor. Avukatı karar öncesinde bu davada da aklanacağını öne sürüyordu.

Hüsnü Mübarek, 2011 yılındaki ayaklanma sırasında devrimin sembolü olan Tahrir Meydanı'nda eylemcilerin öldürülmesinden sorumlu tutulmuş ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Hüsnü Mübarek'in geri dönüşü ile birlikte Mısır'da işler arapsaçına dönecek. Mübarek yandaşları ile Mursi yandaşlarının çatışmaları bu kararla birlikte daha da ateşlenebilir. Mübarek'in çıkışı Mısır için iç savaş senaryolarını gündeme taşıyabilir.

İDAM İSTENMİŞTİ 

Savcılar yargılanmaya başladığı zaman Hüsnü Mübarek için idam cezası istemişti. Ancak mahkeme ömür boyu hapis cezasına çevirmiş, Mısır halkı da bunu boykot etmişti.

HÜSNÜ MÜBAREK KİMDİR?

4 Mayıs 1928'de Mısır'da doğan Hüsnü Mübarek 1981-2011 yılları arasında 30 yıl süre ile Mısır Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Mübarek 2011'in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra, önce 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretti, ertesi gün de görevinden istifa etti.

Asker kökenli bir siyasetçi olan Hüsnü Mübarek, 1981'de Enver Sedat'ın bir suikast sonucunda öldürülmesi üzerine devlet başkanı olmuştu.


MÜBAREK'İ SERBEST BIRAKTIRAN KARAR

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yargılandığı "Cumhurbaşkanlığı saraylarındaki yolsuzluk" davasından beraat geçtiğimiz günlerde beraat etmişti. Bu kararın ardından Mübarek'in 48 saat içinde serbest kalacağı söylenmişti. (DEVAMINI OKU)

mübarek-hakkinda-son-dakika-karar.jpg