BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.444,20
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İngilizden satılık Osmanlı mezar taşı

Karacaahmet Mezarlığı'ndan çalındığı tahmin edilen bir mezar taşı İngiliz müzayede firması tarafından satışa çıkarıldı. Bakanlık müdahale etti.

Abone ol

İngiltere'de bir müzayede firması, Türkiye'den çalındığı tahmin edilen mezar taşlarını açık arttırma usulü satmak istedi. Olayı haber alan Kültür Bakanlığı devreye girip, satışı engelledi. Mezar taşlarının Türkiye'ye iadesi için çalışmalar sürüyor.

"İngiliz'den satılık Osmanlı mezar taşı..." Bu ibare İngiltere'de faaliyet gösteren "High Road Auctions" isimli müzayede firmasının internet sitesinde yer aldı. Firma mezar taşlarını açık arttırmayla yani müzayedeusulüyle satmak istedi.

Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının Karacaahmet Mezarlığı'ndan çalındığı tahmin ediliyor.

3'ü erkek 1'i de kadına ait olan 4 mezar taşı, İngiltere'de satılamadan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından takibe alındı.

Bakanlık 244 ve 246 lot numaralarıyla satışa çıkan mezar taşlarının çalıntı olup olmadığı ile ilgili Interpol veri tabanı dahil arşiv taraması yaptı, ancak herhangi bir bilgiye ulaşamadı.

TAŞLARIN ÇALINDIĞI DOĞRULANAMADI AMA...

Taşlar hakkında çalıntı bilgisine ulaşamayan Bakanlık Londra Kültür Müşavirliği aracılığıyla İngiliz makamlarını harekete geçirdi. Mezar taşlarının satışını durdurdu. Türkiye'ye iadeleri için de taşların çalıntı olduklarına dair kanıt aramaya başladı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Yıldız Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Serim de, "Bakanlık yetkilileri fotoğraflardan yaptıkları tespitte, eserlerin yakın zaman önce bu topraklarda çıktığını düşündüklerini söylediler" dedi.