BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  GÜNCEL

HRW: Bush hakkında soruşturma açılsın

İnsan hakları örgütü Human Rights Watch, Başkan Obama'ya çağrıda bulunarak selefi Bush hakkında işkence vakalarına izin verdiği iddiasıyla soruşturma açmasını istedi.

Abone ol

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Human Rights Watch, Başkan Obama'dan selefi George Bush ve onun yönetimindeki üst düzey yetkililer hakkında soruşturma emri çıkarmasını istedi.

Örgüt, Bush dönemindeki işkence vakalarına işaret eden bulguların çokluğu karşısında böyle bir soruşturmanın şart olduğunu savunuyor.

Konuyla ilgili 107 sayfalık bir rapor yayımlayan Human Rights Watch, Başkan Bush döneminde terör zanlılarının yüzlerinin ıslak ve üzerine devamlı su dökülen bir havluyla örtülüp nefessiz bırakılmaları gibi uygulamalara, CIA'in gizli hapishanelerine ve zanlıların ABD toprakları dışında bir yere götürülüp işkenceye maruz bırakılarak sorgulandığı iddialarına işaret ediyor.

Başkan Bush ve diğer yetkililer, 11 Eylül'den sonra ABD'ye yönelik yeni bir saldırıyı engellemek amacıyla yetki verdikleri faaliyetlerin ve sorgu yöntemlerinin hem şart, hem de hukuka uygun olduğunu savunageldiler.

Obama yönetiminin CIA gözetimi altında ölen iki kişi hakkında başlattığı soruşturmalar var.

Ancak Human Rights Watch, Bush hükümetinin spesifik olarak yeşil ışık yaktığı ve hukuki olduğunu söylediği tartışmalı faaliyetlerin bu soruşturmalarda irdelenmeyeceği kanısında.

İnsan hakları örgütü, zanlıların gördüğü muamelenin yasal olduğu iddiasının yer aldığı hükümet içi yazışmaların yeni bir soruşturma dahilinde delil olarak kullanılmasını istiyor.