BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.410,05
HABER /  GÜNCEL

Clinton: Beşar Esad meşruiyetini yitirdi

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, Suriye'deki protestolar başladığından beri Obama yönetiminden gelen en sert açıklamayı yaptı ve ABD'nin gözünde Cumhurbaşkanı Esad'ın artık meşru bir lider olmadığını söyledi.

Abone ol

Saldırıya uğrayan ABD büyükelçiliği

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ABD'nin gözünde meşruiyetini yitirdiğini açıkladı.

Bugüne kadar Suriye'deki olaylara ilişkin Obama yönetiminden gelen en sert açıklamayı yapan Clinton, ABD'nin Cumhurbaşkanı Esad'ın iktidarda kalmasında hiçbir çıkar görmediğini belirterek, Suriye'de demokratik dönüşüm için umut beslediğini söyledi.

Ancak gözlemciler, Hilary Clinton'ın Suriye liderine görevden inmesi yönünde bir çağrı yapmadığına dikkat çekiyor.

Clinton'ın sözleri, Beşar Esad'ın destekçilerinden oluşan kalabalığın başkent Şam'da Amerikan ve Fransız büyükelçiliklerine saldırılar düzenlemesini izledi.

Fransız elçiliğinde üç görevlinin yaralandığı bildiriliyor.

Esad yanlısı göstericiler iki gündür iki elçilik önünde gösteriler düzenliyordu.

ABD ve Fransa büyükelçileri Cuma günü Hama kentini ziyaret etmiş, aynı gün Hama'da hükümet karşıtı geniş katılımlı bir yürüyüş düzenlenmişti.

Bu ziyaret Suriye hükümetinin tepkisini çekerken, Suriyeli büyükelçiler Washington ve Paris'te dışişleri bakanlıklarına çağırılmıştı.

Şam'daki gerginlik, başkentte hükümet tarafından başlatılan ulusal diyalog görüşmeleriyle aynı zamanda yaşandı.

Ancak Suriye'deki muhalefet liderlerinin ve gösterileri düzenleyenlerin çoğu toplantılara katılmayı reddettiler.

Suriye'de mart ayından beri süren isyan sırasında 10 binden fazla kişinin gözaltına alındığı haber verilirken, çatışmalardan kaçan binlerce kişi Türkiye'ye ve Lübnan'a sığındı.

Suriye'deki insan hakları kuruluşları aylardır süren hükümet karşıtı protestolarda şimdiye kadar 1750 sivil ve 350 güvenlik görevlisinin öldüğünü söylüyor.