BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Hitler de referandum yapardı!

CHP'li Müslim Sarı, referandumun demokrasi anlamına gelmediğini söyleyerek Erdoğan'ı Hitler'i örnek vererek eleştirdi.

Abone ol

BANU İRİÇ
İNTERNETHABER.COM- Taksim'de 16. gününe giren Gezi Parkı eylemcileri ile ilgili Başbakan Erdoğan bir adım atarak 11 kişilik heyetle görüşme yaptı.

Görüşme sonrası AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Gezi Parkı'nın yıkılıp yerine Topçu Kışlası'nın yapılması konusunun İstanbul ya da Beyoğlu ölçeğinde referanduma götürülebileceğini söyledi.

Ancak bu referandum kararına tepkiler gecikmedi. Toplumun bir çok kesiminden çevre ile ilgili verilen kararın referandumda sorulmaması görüşü dile getirildi.

KARAR KİTLELERİ RAHATLATIR

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile yaptıkları chp-muslim-sari.jpggörüşmeyi ve referandum ihtimalini değerlendirdi. İnternethaber'e konuşan Sarı, referandum kararının henüz net olmadığı için net değerlendirilemeyeceğini söylerken bunun bir strateji veya taktik olabileceğine vurgu yaptı.

Referandum konusunun dile getirilmesini iktidar için ılımlı bir aşama olduğunu ifade eden Sarı "Böyle bir kararın alınma ihtimali, söylentisi bile kitleleri rahatlatan bir şey. Biz kararımızdan geri dönmeyeceğiz, kendi bildiğimiz yola devam edeceğiz anlayışı yerine, halka soracağız halk ne karar verirse biz bu karara uyacağız anlayışı daha ileri bir aşamayı ifade ediyor" dedi

HİTLER DE REFERANDUM'A GİDERDİ! 

Kararın olumlu ancak yetersiz olduğunu vurgulayan Sarı, referandumların da her zaman demokrasiyi ifade etmediğini belirterek Hitler örneğini gösterdi.

Sarı sözlelerini şöyle sürdürdü: "İnsanlara vergiler kaldırılsın mı diye referandumda sorabilirsiniz; insanların çoğu buna evet diyecektir. Ama kimse vergilerin kaldırılmasını düşünmez, bu mümkün değildir. Referandum çoğunluğun her zeminde kendi istediğini yapabilmesini barındırıyor. Biliyorsunuz 1930'lu yıllarda Almanya'da verilmiş kararlar Hitler'in halka referandum yaptırılmasıyla alınmıştır. Bu şekilde çok demokratik kararlar halkın iradesine saygılı kararlardır diye değerlendirmemek de lazım. Bazı meseleleri referanduma düşmemesi gereken kararladr, doğa gibi çevre hakları gibi… Bir ileri adım refendum tercihini önümüze koyması bir önceki pozisyonundan biraz daha ılımlı bir seviyeye gelmesi anlamına gelebilir. Ama bunun kitleler açısından çok da geçerli olacağını düşünmüyorum."

VALİYE KAYGILARIMIZI ANLATTIK

CHP'li milletvekilleri ile birlikte İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya yaptıkları ziyareti değerlendiren Sarı "Biz valiye kaygılarımızı anlattık. Bir önceki gün çok şiddetli çatışmalar oldu. Ve insanlar bir şekilde Gezi Parkı'na sıranın geleceğini, polisin müdahale edileceği kaygısını taşıdılar. Biz bu kaygılarımızı paylaştık ve böyle bir müdahale düşünülmemeli dedik. Böyle bir müdahale olursa izdiham olur hatta insanlar ölebilir dedi, Sayın Vali de değerlendirmelerin yapıldığını, Gezi Parkı'ndaki insanların rahat ve huzurlu olması gerektiğini söyledi.Biz de medyayla bunu paylaştık." dedi

İNSANLARA DÖNÜN DEMEK SAHTE BİR DİL

Yetkililer tarafından yapılan 'eve dönün' çağrılarını sorduğumuz Sarı, insanların ikna edilmediğini şu sözlerle anlattı: "İnsanların eve dönmesini söylediler, Bu sahte bir dildir, evinize geri dönün diyorlarda 20 gündür bu insanlar ne yapıyorlar orada, dönecek olsalardı zaten beklemezlerdi. Yani insanlara eve geri dön demek kolay ama bunun altyapısını sağlamak lazım, ikna etmek lazım. Yani biz referandum yaparız demek de insanlar için ikna edici değil"