BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hırvatistan Türkiye'yi böyle solladı!

3 Ekim 2005'te Avrupa Birliği'ne üyelik için yola çıkan Türkiye ve Hırvatistan'ın yolları geçen bu zamanda bir hayli açıldı.

Abone ol

Hırvatistan AB katılım müzakerelerine 3 Ekim 2005 tarihinde Türkiye ile eşzamanlı başlamıştı. Hırvatistan şimdiye kadar 35 fasıldan 28'inde üyeliğe hazır hale geldi.

Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerine baktığımızda ise içler acısı bir tablo ortaya çıkıyor. Türkiye şimdiye kadar 35 fasıldan sadece 1'ini kapatabildi. AB katılım müzakerelerine 3 Ekim 2005 tarihinde Türkiye ile eşzamanlı başlayan Hırvatistan, bugün 3 fasıl daha kapatarak toplam 35 fasıldan 28'inde üyeliğe hazır hale geldi.

2011'İN İLK YARISINDA ÜYELİĞE HAZIR OLACAK

Katılım müzakereleri sonuçlanan "adalet, özgürlük ve güvenlik", "dış, güvenlik ve savunma politikası" ile "çevre" fasıllarının kapanışı için Brüksel'de düzenlene hükümetlerarası katılım konferansında konuşan Hırvat Başmüzakereci Gordon Jandrokovic, 2011'in ilk yarısındaki Macaristan dönem başkanlığı sırasında tüm fasılları kapatmayı hedeflediklerini söyledi.

2013'TE AB'YE TAM ÜYE OLACAK

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ise müzakerelerin tamamlanmasıyla imzalanacak Hırvatistan'ın AB'ye katılım anlaşmasının onay sürecinin 18 ay alacağını belirterek muhtemel üyelik tarihinin 2013 yılından önce olamayacağını ima etti.

Füle, AB'nin Bulgaristan ve Romanya'da başvurduğu, aday ülkeleri tamamen hazırlamadan kabul ederek öngörülen geçiş döneminde izlemeye almasının Hırvatistan'da söz konusu olmayacağını, bu ülkenin "yüzde 100 hazır olmasını bekleyeceklerini" kaydetti.

TÜRKİYE'NİN MÜZAKERE SÜRECİ İÇLER ACISI

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde şu ana kadar sadece 1 başlık kapatılabildi. Türkiye, 2005 yılında tarama süreciyle başlayan müzakerelerde 13 fasıl açtı. Türkiye son faslını ise 1 Temmuz'da açtı. 35 başlıktan 19'u ise siyasi nedenlerle dondurulmuş durumda.