BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,83
ALTIN 2.403,76
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Berhan Şimşek'ten bomba iddialar!

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile ilgili usulsüzlükler olduğunu iddia etti.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Son günlerde istifa edip etmeyeceği yolunda spekülasyonların odağında yer alan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Berhan Şimşek’in hedefinde bu kez İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı vardı.


İstanbul 2010 Avrupa kültür Başkenti Ajansı’nda önemli yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin yaşandığına dikkat çeken Berhan Şimşek, “AKP zihniyetinin el attığı her yerde yolsuzluk yaşanıyor. Bu ajansta da Deniz Feneri’ne kadar uzanan kirli ilişkiler var” dedi.

Ajansın özel hukuk hükümlerine tabi bir tüzel kişilik olarak kurulduğunu kaydeden Şimşek, “Ajans 2008 yılında kamu kaynaklarını kullanmaya başlıyor. Ajansın bütçesi de Maliye Bakanlığı, İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, ve İstanbul Sanayi Odası’nın katkı payları ile sponsorluk gelirleri, faiz gelirleri ve AB komisyonu proje tahsis gelirlerinden oluşuyor. Ajansın 2008 -2009 yılları gelir toplamı 338 milyon TL. 2010 bütçesi ise 510 milyon TL. Tabii bu rakamlar bizim ulaşabildiğimiz rakamlar. Çünkü bu ajansın hiçbir işi şeffaf değil” diye konuştu.

Ajansın, bağlı  olduğu bakanlıkların müfettişlerince denetlendiğini kaydeden Şimşek; “İşçi patronunu, bürokrat bakanını denetlemesine benziyor bu denetimler. Böyle bir denetim mekanizmasından sağlıklı  sonuçlar çıkması elbette mümkün değil” dedi.

Bu durumun yolsuzluklara sebep olduğunu kaydeden Şimşek; ajansta yaşanan bazı yolsuzlukları belgeleriyle tek tek açıkladı. Şimşek, aynı gün içinde değiştirilen kararlarla bazı firmalara aktarılan tutarların yükseltildiğinin belgelerini de gösterdi.

İşte Berhan Şimşek’in belgeleriyle öne sürdüğü yolsuzluklar:      

Ajansın Genel Sekreteri Yılmaz Kurt. Yılmaz Kurt, hem ajansın Genel Sekreteri hem de Türk İdareciler Derneği üyesi. Üstelik derneğin yayın organı olan derginin de editörü. Ajanstan bu dergiye reklam adı altında kaynak aktarılıyor. 

Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş adına Avukat Numan Güzey’e (700 bin TL) ajans bütçesinden kaynak aktarılıyor. Bu isim aynı zamanda bir dönem çete kurmaktan aranıyordu. 

Ajansın Yürütme Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay’a da kaynak aktarılıyor ajans üzerinden. Aktarılan kaynağın küçük bir kısmı bile yaklaşık 100 bin TL’yi buluyor.

Bülent Akarcalı’nın firması Argos Kültür Sanat A.Ş.’ye de 300 bin TL aktarılıyor. Ne için? Müzik akademisi için. Peki kaç kişi eğitildi bu akademide? Ne yaptı bu akademi tanıtım için? 

Yönetim kurulu kararı ile bir projeye 2 milyon tl katkı sağlanması kararı alınıyor. Ama sonra ne oluyorsa bu rakam 2 milyon 600 bin liraya çıkarılıyor. Üstelik aynı gün tarihli ve aynı sayılı kararlar bunlar. Ama rakamlar farklı. Neden böyle bir mükerrer karar alınıyor? Ödeme yapılması için karar alınan şirket, Genar… Genar kamuoyu araştırması yapan bir şirket. Genar’a bütçe desteği kararı, dördüncü çeyrek kamuoyu araştırmasında AKP’yi 1. parti olarak gösterdiği hafta veriliyor ve para ödeniyor. 

Yine bir kararda 1 milyon 200 bin liralık ödeme, mükerrer karar yoluyla1 milyon 400 bin TL’ye çıkarılıyor. Bir başka mükerrer kararla 1 milyon 600 TL olan ödeme, bir anda 2 milyon TL’ye çıkarılıyor.   

Ajanstaki usulsüzlüklerin saymakla bitmeyeceğini dile getiren Berhan Şimşek; “Ajansın bir edebiyat yönetmeni var. İsmi Ahmet Kot… Bu isim, ajansın bütçe desteği verdiği film projelerinin yapımcısı şirketlerin gizli ya da açık ortağı. Şimdi soruyorum; aynı ismin oğlu Yusuf Kot’a ajansa verilen projeler üzerinden ne kadar kaynak sağlanmıştır?” diye konuştu. 

BERHAN ŞİMŞEK, CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI'NDAN İSTİFA EDECEĞİ YÖNÜNDEKİ İDDİALARA NE YANIT VERDİ

OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ

[PAGE]

İLİŞKİ YUMAĞI DENİZ FENERİ’NE UZANIYOR

Ajansta Deniz Feneri’ne kadar uzanan ilişkiler yumağı olduğunu belirten Şimşek; “Örneğin, Osman Özsoy etkinlikler direktörü iken görevden alındı. Deniz Feneri Davası’nda Aykut Zahid Akman ve Zekeriya Karaman’la birlikte yargılanan İsmail Karahan, Karmen Tekstil ve Sarah Ajans’tan Osman Özsoy’un ortağı. Ajans Osman Özsoy’un Cineplus şirketine “Ah Güzel İstanbul” adlı film projesi için 1 milyon 600 bin TL bütçe desteği verdi mi vermedi mi?” diye sordu.

Tüm bunların buzdağının yalnızca görünen yüzü olduğuna dikkat çeken Şimşek; “Ajans ne yapmış peki? 2010 yılı boyunca 588 proje, 9 bin 500’ü aşkın etkinlik, 35 yarışma, 52 festival, 84 restorasyon, 32 ülkede 183 tanıtım etkinliği, 595 eğitim, 727 atölye çalışması, konserler, sahne performansları… Artık soygunun boyutunu siz düşünün” dedi.

Ajansın tüm  “çalışıyoruz” iddialarına karşın 2009 yılının ilk 10 ayında İstanbul’a 6 milyon 370 bin yabancı turist gelmişken, bu yıl Avrupa’nın Kültür Başkenti İstanbul’a 5 milyon 940 bin turist geldiğine dikkat çeken Berhan Şimşek; “2010’da Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 6 dolayında artarken, İstanbul’a gelen turist sayısı yüzde 7 dolayında azalmış. Herhalde ajansın temel başarılarından biri de bu olsa gerek. Ajans çalıştı, Atatürk Kültür Merkezi kapandı. Ajans çalıştı, Haydarpaşa yandı. Ajans çalıştı İstanbul’a gelen turist sayısı düştü. Şimdi soruyorum; ajansın bütçe komisyon kararları, neden ajansın internet sitesinde açıklanmıyor?” diye konuştu.

İSTİFA İDDİALARINA NE DEDİ?

Basın toplantısının ikinci bölümünü güncel gelişmelere ayıran Berhan Şimşek; değerlendirmelerini “Basına ve Kamuoyuna” başlıklı  metni okuyarak gerçekleştirdi.

Bir gazetecinin, “İstifa edeceğiniz söyleniyor” yönündeki sorusuna ise, “CHP Bir kurumdur. Ben kişisel değil, kurumsal siyaset yapıyorum. Görevimin başındayım” diye yanıt verdi.