BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  GÜNCEL

Hindistan: Cep telefonunu beş farklı kullanma şekli

900 milyon abonesiyle dünyanın en hızlı büyüyen cep telefonu piyasasına sahip olan Hindistan'da cep telefonları görüşmeler ve mesaj gönderme dışında hangi farklı amaçlar için kullanılıyor?

Abone ol

Hindistan'da cep telefonları görüşmeler ve mesaj gönderme dışında farklı amaçlar için de kullanılıyor.

Yüz milyonlarca Hintli için cep telefonu, evlerindeki tek teknoloji. Bu durum, 900 milyon abonesiyle dünyanın en hızlı büyüyen cep telefonu piyasasına sahip olan Hindistan'da cep telefonlarının çok özgün kullanımına yol açıyor. İşte bunlardan bazıları:

CEVAPSIZ ÇAĞRI

Hindistan'da bir-iki kez telefonu çaldırıp kapatarak yapılan cevapsız çağrılar oldukça popüler ve hiçbir ücret ödemeden "mesajı" iletmek için kullanılıyor.

Çocuklar aileleriyle işçiler ise işverenleriyle "iletişim" kurmak için bu yolu seçiyor. Bu yöntem pazarlama amacıyla da kullanılıyor. Bazı tv kanalları izleyicileri özel programlarından haberdar etmek için uyarı yöntemi olarak cevapsız çağrı gönderiyor.

Cevapsız çağrılar Afrika, Filipinler ve Bangladeş'te de oldukça yaygın, ama Hindistan'da 100 milyon dolarlık bir piyasası var.

Delhili teknoloji yazarı Prasanto K Roy, ZipDial'ın sağladığı giriş kodu yoluyla 100'den fazla şirketin müşterilerine cevapsız çağrı yoluyla servis talebinde bulunma, numune isteme, hizmetlerle ilgili geri bildirimde bulunma gibi olanaklar sunduğunu söylüyor.

Bu yöntem siyasi partilere üye toplama amacıyla da kullanılıyor. Hindistan'da yeni kurulan Sıradan İnsanın Partisi adlı bir siyasi parti son bir ayda 700 bin kişi üye ettiğini iddia ediyor.

EL FENERİ

Hindistan'da elektrik sorunu ve sokakların yeterince aydınlatılmaması nedeniyle insanlar el lambası taşıyor. Nokia bir telefonunda "el feneri" özelliğini getirdiğinde bir anda büyük popülarite kazandı ve diğer şirketler de onları kopya etti.

El fenerli ucuz Çin malı telefonlar piyasaları kasıp kavurdu.

Akıllı telefonlar çıktığında FM radyo gibi özelliklere son vermekle birlikte el fenerini korudular.

RADYO

Hindistan 200 adet FM istasyonu ile dinleyicilere geniş bir seçenek sunuyor. Fakat dinleyicilerin büyük kısmı radyoyu dinlemek için radyo değil, cep telefonunu kullanıyor. Şimdi artık ucuz telefonların çoğunda radyo dinleniyor. Akıllı telefonlara geçenler ise farklı uygulama programlarıyla bu hizmeti sağlayabiliyor. Hint Ulusal Radyosu akıllı telefon kullanıcılarına canlı radyo yayını için cep uygulaması geliştirdi.

Ayrıca orta Hindistan bölgesinde bir sivil toplum kuruluşu cep telefonları yoluyla uzak bölgelerden kaydettikleri "yurttaş haberleri"ni kendi internet sitesinde yayınlıyor. Bunları dinlemek isteyenler kendi cep telefonlarından ücretsiz bir numarayı arayarak yayına ulaşabiliyor.

YOUTUBE'A ALTERNATİF

Bazı tarım kuruluşları, çiftçilere ve yoksul köylülere hizmet amacıyla, internete erişimi olmayanlar için videoların ses dosyalarını yayınlıyor. Bunları dinlemek için çiftçilerin belli bir numarayı arayıp oradan seçtikleri videoyu dinlemek için geri aranmalarını istemesi yetiyor.

TARAMA / KOPYALAMA

Hindistan'da cep telefonunun en yaygın kullanımlarından biri de belge tarama ve fotoğraf çekimi için oluyor. Herhangi bir belgenin kopyasını saklamak isteyenler fotokopi aleti bulup, ki her yerde bulunmuyor, fotokopi çektirmek yerine cep telefonuyla fotoğraf çekmeyi tercih ediyor.

Öğrenciler de ders notlarını çekip sonradan çalışmak üzere cep telefonlarını kullanıyor.