BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hilvanda hasat mevsimi başladı

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, ilçede ortama 65 bin dekar ekilebilir arazi olduğunu ve hasadın başladığını açıkladı.

Abone ol

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, ilçede ortama 65 bin dekar ekilebilir arazi olduğunu söyledi. İpar, "Yaz sıcaklığının başlamasıyla birlikte ekinler aşırı ve dengesiz gelişip büyüyor. Kışın son aylarında yaşanan don olayında özellikle arpalar büyük hasar görmüştür. Yer yer ekinler sürülüp sulu arazilerde pamuk ekimi için tarla hazırlığı yapılmıştır.

Kurumuş arpalarda yüzde 50 ile yüzde 70 arasında hasar oluştu. Buğdayda da rekolte düşüklüğü meydana geldi. Mercimek alanlarının bir kısmında verim düşüklüğü yaşanmışsa da genel anlamda her yıl alınan verim yakalanmıştır.

Hasar gören ürünlerde çiftçi büyük bir mağduriyet yaşamış olup, keşif ve tutanak gereksinim duyulmaksızın çiftçilerin Ziraat Bankası'ndaki borçlarının ertelenmesi, bu yıl ödenecek hububat destek miktarının artırılması, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin devreye girip ürünü gerçek değerine alarak piyasada denge oluşturması gerekiyor. Özellikle çiftçi girdilerinden olan gübre, mazot gibi maliyetlerini ivedi bir şekilde ucuzlatılması gerekmektedir" dedi.

Hikmet İpar, biçerdöver fiyatlarının da göz önünde bulundurulduğunu kaydederek, "Biçim fiyatları çiftçinin durumu gözönünde bulunarak odamızca kuru arazide 5,50 TL, yağmurlama ve damlama sulamada 7 TL, karık ve salma sulamada ise 8,50 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca aynı şartlar altında tarım işçi ücretleri 23 TL ve 1 TL de aracı elçi ücreti olmak üzere toplam 24 TL olarak belirlenmiştir" diye konuştu.