BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,84
ALTIN 2.411,56
HABER /  EKONOMİ

Hem çevrevci hem ekonomik

Shell Eco-marathon, Avrupa 2008 UrbanConcept araçlar sürdürülebilir ulaşımın yolunu açıyor.

Abone ol

Daha fazla yakıt ekonomisi sağlayan ve daha az CO2 emisyonuna yol açan UrbanConcept (görünüş olarak yol amaçlı normal otomobillere benzeyen) tasarım ve teknolojiler otomotiv sanayiine yol gösteriyor.

Hiç kuşkusuz enerji, 21. yüzyılın en büyük sorunlarından birini oluşturuyor. İnsanlık bir yandan artan talebi karşılamak, bir yandan enerji ikmal güvenliğini sağlamak, bir yandan da çevreye ve topluma olan olumsuz etkileri azaltmak gibi zor bir görevle karşı karşıya.

CO2 emisyonlarını azaltmak, alternatif yakıtlar geliştirmek ve yaratıcı teknolojiler ortaya koymak, sürdürülebilir ulaşım hedefini gerçekleştirmek için hayati önem taşıyor. Shell Eco-marathon ilk başladığı günden itibaren bunu misyon olarak üstlenmiş durumda. Avrupa’nın dört bir yanından gelen öğrenciler, tek bir litre yakıt eşdeğeri ile akıl almaz mesafeler kat edebilen araçlar tasarlıyorlar, üretiyorlar ve böylece ulaşımı daha sürdürülebilir ve herkes tarafından erişebilir kılacak çözümler geliştirilmesine katkıda bulunuyorlar.

Bu yılki Shell Eco-marathon, Fransa’nın Nogaro Yarış Pisti’nde 22 ile 24 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.

Türkiye’den 4 ekip

UrbanConcept kategorisi ilk kez 2003 yılında Shell Eco-marathon’a dahil edildi. Bu kategorideki araçlar, 1985’ten bu yana Shell Eco-marathon’da yarışan deneysel prototip araçlarla kıyaslandığında günümüzde kullandığımız geleneksel araçlara daha çok benziyorlar. Örneğin, Prototip araçlardan farklı olarak bir UrbanConcept aracının dört tekerleği, bir direksiyonu, ön ve arka farları, bir sürücü koltuğu, fren pedalı ve kapıları olmak zorunda.

UrbanConcept kategorisinin popülaritesi başlangıcından bu yana sürekli yükselişte olduğundan, her yıl katılımcı takım sayısı artıyor. Takım sayısının ortalama artış hızı yüzde 43. Bu yıl 58 takım bu kategoride yarışacak. Geçen yıla göre bu sayı yüzde 45 oranında bir artışı temsil ediyor.

Katılımcıların ülke dağılımı ise şöyle: Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Portekiz, Polonya, Romanya, Singapur, İspanya, İsveç, Hollanda ve Türkiye.

Türkiye’yi UrbanConcept kategorisinde tasarladıkları hidnojen otomobilleriyle temsil edecek okullar ise şöyle: İstanbul Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi.

"UrbanConcept kategorisinin çekiciliğinin artması bizi çok sevindiriyor,” diye duygularını ifade ediyor Shell Eco-Marathon Avrupa Teknik Müdürü Vincent Tertois, ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu kategorinin gelişmesi için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Çünkü UrbanConcept yalnızca çok geniş bir yaratıcılık potansiyeli sunmakla kalmıyor, aynı zamanda Prototype kategorisine kıyasla bugünün araçlarına daha yakın olduğundan alternatif yakıtlar geliştirme ve CO2 emisyonlarını düşürme çalışmalarına da katkıda bulunuyor.”

UrbanConcept kategorisinin bu yılki katılımcılarının yarısına yakın kısmının alternatif yakıtlar kullanması (58 takımdan 26’sı), bunların da yarısının Hidrojen yakıt hücresi ile donatılmış olması (geçen yıl 8 takımken, bu yıl takım sayısı 13’e çıkmış durumda) daha da umut verici bir gelişme. Bu yıl kullanılan diğer alternatif enerji kaynakları ise ethanol, biyo-yakıtlar (6 takım), güneş enerjisi (5 takım) ve GTL (Gazdan Sıvıya Dönüşüm yakıtı) (2 takım).

Ayrı bir UrbanConcept yarışı

Prototip’lere göre daha büyük ve daha ağır olduklarından, tüm katılımcıların emniyetini güvence altına almak açısından UrbanConcept araçlar için ayrı bir yarış düzenleniyor. Bu yarışta ayrıca pist daha gerçekçi kent içi ulaşım koşulları ile donatılıyor. Örneğin üç zorunlu duruş ve kalkış kuralı uygulanıyor.

Dolayısıyla UrbanConcept araçların kat ettikleri yol Prototip araçlar kadar uzun değil. 2005 yılında Fransız Lycée Louis Delage takımının içten yanmalı UrbanConcept araçları bir litre eşdeğeri yakıtla tam 425 kilometre yol yaptılar. Danimarka Teknik Üniversitesinden gelen takım da, Yakıt Hücresi kategorisinde 2006 yılında bir litre eşdeğeri yakıtla 810 km. mesafe kat etti.

Bu yılın katılımcı takımları hiç kuşkusuz daha da yaratıcı ve yenilikçi fikirlerle gelecek ve bu rekorları da kıracaklar.

CO2 emisyonlarını düşürmek ve sürdürülebilir ulaşımı geliştirmek için

Shell Eco-marathon yalnızca yakıt ekonomisinden ibaret değil. Sürdürülebilir ulaşımın en önemli sorunlarından biri olan CO2 emisyonlarını azaltmak da yarışın bir diğer hedefi. Nitekim bunun için özel bir ödül de konulmuş durumda. Gerek Prototip, gerekse UrbanConcept kategorisini kapsayan “İklim Dostluğu Ödülü“, en düşük CO2 emisyonuna neden olan araçları geliştiren ve üreten takımlara veriliyor.

UrbanConcept araçlar günümüz taşıtlarına daha yakın olduklarından bu kategoride daha az CO2 emisyonu sağlamak için geliştirilen teknik yenilikler ticari araçlarda neler yapabileceğine ilişkin çok değerli örnekler sunuyorlar.

Örneğin 2007 Shell Eco-marathon’da Danimarka Teknik Üniversitesi’nden DTU Roadrunners takımı UrbanConcept kategorisinde km başına 9g CO2 emisyonuna neden olarak, bir önceki km başına 15 g düzeyindeki rekoru kırmayı başardı. Prototip kategorisindeki 2006 yılında Fransız Lycée de la Joliverie takımının kırdığı rekor ise daha da inanılmazdı. Takım 7 turda sadece 14 g CO2 emisyonu üreterek, km başına 0.5 g gibi mucize bir seviyeyi gerçekleştirdi.

Bu rakamların ne ifade ettiğini ancak bir kıyaslama yaparak anlayabiliriz: Bugün Avrupa’da bir binek aracı, km başına 160g CO2 emisyonu üretiyor!

Shell’in CO2 emisyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Bill Spence bu konuda görüşlerini şöyle açıklıyor: “Shell Eco-marathon öğrencilerin fütüristik, deneysel araçlar geliştirdikleri herhangi bir yarış değildir. Her yıl öğrencilerin yakıt ekonomisini geliştiren ve CO2 emisyonlarını azaltan yaratıcı çözümlerini gördükçe her defasında daha da büyük bir hayranlık duyuyoruz. Katılımcıların bu çabaları ticari ölçekte uygulamaya konabilecek yarının sürdürülebilir ulaşım çözümlerine, dolayısıyla Avrupa Birliği’nin araç emisyonlarını düşürme doğrultusundaki çalışmalarına katkıda bulunuyor.”