BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,95
ALTIN 2.506,99
HABER /  POLİTİKA

Hedef küresel yatırımcı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Yatırımcılar Danışma Konseyi toplantısında hedeflerini söyledi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''daha elverişli bir yatırım ortamı oluşturma ve Türkiye'yi küresel yatırımlar için bir cazibe merkezi haline getirme'' konularının, stratejik önceliklerinin en başında yer aldığını bildirdi.

Erdoğan, Conrad Oteli'nde düzenlenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Türk insanını hak ettiği refaha kavuşturmak için uygulanan politikalarla, ekonominin yeniden yapılandırılmasında büyük mesafeler alındığını kaydetti.

AB SÜRECİ
Bu sürecin en belirgin özelliğinin, Avrupa Birliğine (AB) üyelik sürecinde uygulanması öngörülen politikalarla tamamen örtüşmesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, AB ile katılım sürecinde son dönemde önemli adımlar atıldığını söyledi. Erdoğan, AB ile 35 fasıl üzerinde yürütülen müzakerelerde, tarama sürecinin başarıyla devam ettiğini dile getirirken, bu fasılların tanıtıcı ve ayrıntılı taramalarının 13 Ekim 2006'da sonuçlanacağını bildirdi. Başbakan Erdoğan, 12 Haziran Lüksemburg Zirvesinde ilk fasıl olan ''Bilim ve Araştırma Faslı''nın açılıp kapandığını, böylece fiili müzakerelere başlandığını hatırlatarak, şöyle konuştu: ''Milletimizin her bir ferdini en ileri hayat standardına kavuşturma hedefiyle çıktığımız bu yoldaki kararlılığımız, ilk günkü canlılığıyla devam ediyor. Bundan hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Türkiye tam anlamıyla hukukun üstünlüğünü benimsemiş, demokratik bir ülke olma yolunda büyük ilerleme kat etmiştir. Her fırsatta belirttiğim gibi, biz Türkiye'nin geleceğini, güçlü bir özel sektör ve yatırımların önünü açmak için daha etkin çalışan bir kamu yönetimi anlayışı üzerine kuruyoruz. Daha elverişli bir yatırım ortamı oluşturmak, Türkiye'yi küresel yatırımlar için bir cazibe merkezi haline getirmek stratejik önceliklerimizin en başında yer almaktadır. Bu konuda her zaman iş çevrelerimizin de aktif olarak yer aldığı platformlarda özel sektörümüzle ortak çalışma prensibini benimsiyoruz.''

''ÖNERİLERİ DİKKATE ALIYORUZ''
Erdoğan bu arada, Yatırım Danışma Konseyi üyelerinin önerilerinin takibi ve hayata geçirilmesi konusu üzerinde hassasiyetle durduklarını, geçen yıl gerçekleştirilen konsey toplantısındaki öneriler doğrultusunda pek çok önemli adımın atıldığını bildirdi. Bu kapsamda özelleştirme faaliyetlerine hız verildiğini ve yaklaşık 25 milyar dolar düzeyinde özelleştirme ihalesi yapıldığını kaydeden Erdoğan, geçen yılki toplantıda gündeme getirilen vergi kanunlarının basit ve anlaşılır hale getirilmesiyle ilgili olarak Kurumlar Vergisi reformunun hayata geçirildiğini anımsattı. Erdoğan, Kurumlar Vergisi oranının yüzde 30'dan 20'ye düşürüldüğünü hatırlatırken, Gelir Vergisi alanında sürdürülen reform çalışmalarının ilk aşamasını tamamladıklarını, Gelir Vergisinin tabanını genişletmek ve verimliliği artırmak üzere ikinci aşama çalışmalarını da sürdürdüklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, konsey toplantısında geçen yıl dile getirilen sosyal güvenlik sistemindeki reform çalışmalarının hızlandırılmasıyla ilgili olarak da, adımların atılmaya devam ettiğini, bu kurumların tek çatı altında toplanarak idari etkinliğini sağlamayı hedefleyen Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Genel Sağlık Sigortası ve Emeklilik Kanununu yasalaştırdıklarını söyledi. Konsey toplantısında eğitim ve insan kaynaklarına yatırım yapılmasına ilişkin önerileri de dikkate aldıklarını ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, 2005 ve 2006 yılında bütçede en fazla kaynağı eğitime ayırdıklarını ifade etti.

''ÇITAYI SÜREKLİ YÜKSELTİYORUZ''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası doğrudan yatırımlar alanında son dönemde yaşanan gelişmelerin, ekonominin orta vadeli görünümüne ilişkin olumlu beklentileri en iyi şekilde yansıttığını belirtirken, şunları kaydetti: ''2003 öncesinde yıllık ortalama 1 milyar dolar civarında seyreden uluslararası doğrudan yatırımlar, 2005'te 9,7 milyar dolarla rekor bir seviyeye ulaşmıştır. Bu yıl bu rakamın çok daha fazla olmasını bekliyoruz. Özel sektörün güçlendirilmesi ve sürdürülebilir büyümeye katkısının daha da artırılmasına yönelik, konsey üyelerinin tavsiyeleri doğrultusunda sağlanan gelişmelere, gönderdiğimiz ilerleme raporunda ayrıntılarıyla yer verdik. Uluslararası tecrübelerin kazandırdığı bakış açısı, yürüttüğümüz kapsamlı çalışmaları hızlandırmıştır. Küreselleşen dünyada, ekonomilerin değişen şartlara hızlı uyum sağlayabilir hale gelmesinin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Ekonomimizin dinamik yapısını korumak için yürüttüğümüz çalışmalarda çıtayı sürekli yükseltiyoruz. Katkı ve destekleriniz bu hedeflere ulaşma yolunda son derece faydalı olmuştur.''