BIST 10.276
DOLAR 32,31
EURO 34,86
ALTIN 2.408,37
HABER /  GÜNCEL

Hatay saldırısındaki kirli plana dikkat!

Hatay saldırısının ardından meydana gelen sosyal medya kampanyası olayın kirli planını ortaya koydu.

Abone ol

Banu İRİÇ

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)- Hatay Reyhanlı'da 46 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıdan hemen sonra başlayan bilgi kirliliği yayın yasağı kararının alınmasına neden oldu.

Yayın politikaları öyle bir boyuta ulaştı ki sosyal medyada Suriyeli mültecilere nefret kampanyasına dönüştü. Saldırının hemen arkasından kimliği belirsiz gruplar bölgede ayaklanıp Esad lehine ve Erdoğan aleyhine sloganlar atmaya başladılar. Sosyal medyada da saldırının bölgemizde barınan mülteciler yardımıyla olduğu kanısı uyandırılıp insanların tepki vermesi amaçlandı.


Hükümetin Suriye istihbaratı El Muhaberat ve bazı örgütleri işaret etmesine rağmen medyada farklı senaryolar yazılıp çizildi.

BU SALDIRININ ÖSO'NUN İŞİ OLDUĞU İDDİA EDİLDİ

Özellikle bir kare vardı ki saldırıyla ilgili tam da zihinleri bulandıracak cinsten. Bombalı aracın arkasına bağlanmış yanmış bir ceset görüntüsü sosyal medyada elden ele yayıldı. Ve ceset bağlayarak düzenlenen saldırı türünü daha önce ÖSO'nun da kullanmış olduğu bilgisi yayılarak Hatay'daki saldırıyı da Esad'ı devirmek isteyen Özgür Suriye Ordusu'nun gerçekleştirdiği iddia edildi. Bir vahim iddia da Hatay'da kalan muhaliflerin de ÖSO'ya yardım ettiği bilgisiydi.

Bu kare önce Odatv başta olmak üzere bazı internet sitelerinde yayıldı ve Özgür Suriye Ordusu'nun Türkiye'ye saldırdığı iddiası haber olarak paylaşıldı. Sosyal medyada da ÖSO'ya yardım eden Suriyeli mültecilerin de yardımıyla Türkiye'ye saldırı düzenlendiği tahrik edici cümlelerle paylaşıldı.

oso-saldiri.jpg

Sosyal medyada öyle bir komplo teorisi üretildi ki hükümet de bu provokasyonlara kapılmama uyarısı yaptı. İddialara göre ÖSO bu saldırıyı Türkiye'ye yaparak Türkiye'nin Suriye'ye girmek zorunda kalıp kendilerine yardım etmesini amaçladı.

Ancak bu söylemin tam tersine saldırıyı düzenleyenlerin Suriye istihbaratı ile işbirliği halinde olan başka örgütlerin olduğu hükümet kanadından açıklandı.

HÜKÜMET UYARDI: SOSYAL MEDYA TAHRİKLERİNE DİKKAT!

Bunun üzerine sosyal medyada Suriyeli mülteciler için nefret içerikli söylemler başladı. Hükümet kanadından Suriyeli mültecilerin hedef seçildiği vurgulanarak kamuoyuna tahriklere kapılmama çağrısı yapıldı.

BİR DİĞER KAFA KARIŞTIRAN İDDİA: MİT BOMBALARIN SURİYE RAKKA'DA YÜKLENDİĞİNİ BİLİYORDU

Bazı medya kuruluşlarında da bombaların Suriye, Rakka'da yüklendiği bilgisini MİT'in bildiği iddia edildi. Rakka'nın da muhaliflerin kontrolünde olması nedeniye ÖSO Ancak İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yaptığı açıklamada bu iddia kesin olarak yalanlandı ve malzemelerin Türkiye'ye getirilerek bombaların Türkiye'de yüklendiğinin altını çizdi.

DAVUTOĞLU: HALKIMIZI AYAKLANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Türkiye'de sığınanlar arasında 30 bini aşkın öğrenci var. 3 bin çocuk doğdu kamplarımızda. Hamile bir kadın neden evi dururken kamplarda doğum yapsın? Çünkü saldırılardan kaçıyor. Mültecilerin tümü suçluymuş gibi yayın yapanlar insanlık suçu işliyor. Twit hesaplarından kimlerin tahrik etmeye çalıştığını biliyoruz. Halkımızı ayaklandırmaya çalışan bir grup var." dedi.

GÜLER: REYHANLI OYUNU GÖRDÜ

İçişleri Bakanı Muammer Güler "Reyhanlı halkı oynanmak istenen oyunun ne olduğunu gördü, teşekkür ediyorum onlara. Reyhanlı bir yandan yaraları sarmaya çalışıyor, geniş güvenlik önlemleri alındı. Bu hain ve alçakça saldırıyı gerçekleştirenler, Suriye'deki rejim yanlısı örgütlerle doğrudan ilgili ve oradaki El Muhaberat örgütüyle irtibat halinde olan kişi ve örgütlerin geçmişteki ve şimdiki irtibatlarını biliyoruz. Açıkça ifade ediyorum; muhaliflerle ve Hatay'da bulunan sığınmacılarla ilgisi yoktur. Suriye'den gelen çadır kentlerde veya dışarıda ikamet eden vatandaşlarla ilgisi yoktur" diye konuştu.