BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.438,91
HABER /  DÜNYA

Üzerini aramaya boyları yetmedi

Dünyanın en uzun boylu insanı unvanını elinde bulunduran Sultan Kösen, ABD’ye gitti. Sultan Kösen, Atatürk Havalimanı’na girerken metal dede...

Abone ol

Dünyanın en uzun boylu insanı unvanını elinde bulunduran Sultan Kösen, ABD’ye gitti. Sultan Kösen, Atatürk Havalimanı’na girerken metal dedektörlü kapıdan boyu nedeniyle geçemeyince güvenlik görevlileri elle aramak zorunda kaldı.
Sultan Kösen, Los Angeles’te bu sene dördüncüsü yapılacak olan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’ne katılmak için ABD’ye gitti. Atatürk Havalimanı’na gelen Sultan’a yerli ve yabancı yolcular büyük ilgi gösterdi. Kendisiyle fotoğraf çektirmek için sıraya giren yolcularla fotoğraf çektiren Sultan, Atatürk Havalimanı’nda bir anda ilgi odağı oldu.
Los Angeles’te düzenlenen festivale bu sene dünyanın en uzun adamı Mardin doğumlu Sultan Kösen de katılacak. Dünyanın en uzun insanı olarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren Sultan Kösen, ülkesini en iyi şekilde temsil ettiğini belirterek, “Anadolu festivali için bugün Los Angeles’a uçuyorum. Anadolu Yemek Kültürü ve Anadolu festivali için. Orada ayrı ayrı stantlar olacak. Ben de Türkiye için oradayım. Arkadaşlar benimle iletişime geçti. Bende tamam dedim. Sonuçta ülkemin tanıtımı için elimden gelen bütün gayretleri seferber ederim. Daha önce 2-3 kere daha gittim Amerika’ya. Uçakta koltuklarda biraz sıkıntı yaşıyorum. Ama yapacak bir şey yok. Gülü seven dikenine katlanır. Business-Class bölümünde koltuklar biraz daha geniş olduğu için oraya oturuyorum” dedi.

FESTİVALE 6 YENİ İL
Festivale daha önceki yıllarda katılan İstanbul, Konya, Mardin, Van’ın yanı sıra bu yıl Gaziantep, İzmir, Trabzon, Erzurum, Kapadokya, Eskişehir de eklenerek, kültürel varlıklarımızın sunumu daha da genişleyecek. 50 binin üzerinde ziyaretçinin beklendiği festivale bu yıl da Amerikalıların büyük ilgi göstereceği tahmin ediliyor.
Antalya bu yıl festivalde yer almazken, İzmir İli Efes Harabeleri ve Meryem Ana ile ziyaretçilerine kapılarını açacak. 2020 Expo adayı olan İzmir için tasarlanan alanın merkezinde Konak Saat Kulesi’nin üç boyutlu hali yer alacak. Festivale büyük önem veren ve kalabalık bir kadro ile katılacak olan Gaziantep için ünlü Zeugma inşa ediliyor. Festivalde özel kebapçılarıyla şehrin damak tadını Los Angeles’a taşıyacak olan Gaziantep, fıstık ve baklavası ile de katılımcılara unutulmaz bir lezzet sunacak. Ayrıca Sümela Manastırı ile Trabzon, Çifte Minareli Medrese ile Erzurum, Kapadokya, tarihi evleri ile Eskişehir ziyaretçilerin bir hayli dikkatini çekecek.

AMERİKA’DA SEMAZEN GÖSTERİSİ
Anadolu’da yaşamış onlarca medeniyetin tarihi takıları ve özel olarak üretilmiş kostümleriyle tam bir tarih tünelinden festival alanına girecek olan katılımcılar, Topkapı Sarayı’nda Kutsal Emanetleri ziyaret edebilecekler.
Kostümleri özel tasarımla hazırlanan Padişah, Sultan ve Şehzadeler ise Topkapı Sarayı’nda huzura çıkacak. Ermenilerin ilk din adamı yetiştirme özelliğine sahip tarihi Akdamar Kilisesi yine festivalin gözdelerinden olacak. Etkinlikler sahnesinde dönüşlerini gerçekleştirecek olan Semazenler ise sufizme büyük ilgi duyan Amerikalılar için iyi bir seyir zevki oluşturacak.

99 ÇEŞİT TÜRK YEMEĞİ
Festival alanının tam orta yerinde yer alacak olan tarihi Üsküdar 3. Ahmed Çeşmesi’nin dört ayrı çeşmesinden ayrı içecekler içme zevkini deneyimleyecek olan ziyaretçiler, Osmanlı Kahvesi’nde de çaylarını yudumlayabilecekler, kapalı Çarşı usulü yapılmış dükkanlarda 99 çeşit Türk Yemeği’ni tatma fırsatı bulabilecek, alanda tarihi kostümleriyle dolaşan Anadolu Kahramanları ve dünyanın en uzun adamını da görme ve birlikte fotoğraf çektirme şansı yakalanabilecek.
Harry Potter ve Troy filmlerine ürettiği sandalet ve ayakkabıları ile tanınan ünlü usta ile tanışma fırsatının da yakalandığı bu muhteşem festivalde ziyaretçiler gündüz kültür turu yaptıktan sonra akşamları Ömer Faruk Tekbilek ve ünlü şarkıcı Yaşar’ın canlı performansları ile müziğe doyacaklar.