BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.412,17
HABER /  EKONOMİ

Halkbanktan 25 tane yeni şube

Halkbank krize karşı umutlu. Genel Müdür Aydın 2008 bilançosunu ve 2009 beklentilerini basın toplantısıyla açıkladı.

Abone ol

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçen yıl 1 milyar 18 milyon lira kazandıklarını belirterek, ''Yaklaşık yüzde 10'luk düşüşümüz var'' dedi.

Aydın, bankanın 2008 finansal sonuçları ve 2009 yılı hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, kredi kartlarında ve tüketici kredilerinde yüzde 47'lik artış sağladıklarını, konuttaki artışın, toplam bireysel artışın altında olduğunu, ancak bireyselde sektörün çok üstünde büyüme kat ettiklerini anlattı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) kayıtlarına göre ilk 500'deki firmaların yüzde 80'i ile çalıştıklarını, küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) kredilerinde yüzde 45,2'lik artış sağladıklarını kaydeden Aydın, ticaret ve sanayi odalarıyla yaptıkları işbirlikleri sonucunda 7 bin 969 firmaya 1,3 milyar lira kredi kullandırdıklarını bildirdi.

Aydın, Eylül 2008'den bu yana 24 bin 500 yeni ticari müşteri kazandıklarını ifade ederek, toplam aktiflerde kredi payının yüzde 50'yi geçtiğini söyledi.

Hiçbir mevduatı büyümek için toplamadıklarına işaret eden Aydın, ''Bankanın asli görevi topladığımız her mevduatı reel sektöre kredi olarak vermek. Şu anda bizim bu oranımız yüzde 64,2'' dedi.

Aydın, bunun sektörün genel ortalamasının altında olduğunu, ancak kendilerinin 2001'de devraldıklarının fonlamasının bulunduğunu belirterek, ''Alacağımız daha çok yol var. Onun için diyoruz ki reel sektörün içi, gönlü rahat olsun. Biz varız ve bunu fonlayacak imkanımız var'' diye konuştu.

''ÖYLE 'YANDIM, ÖLDÜM, BİTTİM' DİYECEK BİR ŞEY YOK''

Hüseyin Aydın, toplam kredilerdeki pazar paylarının yüzde 6,7'ye ve bireyselde yüzde 4,8'e geldiğini bildirdi. Sorunlu kredi toplam kredi rasyosunun yüzde 5,4 iken, şu anda yüzde 4,7 olduğunu aktaran Aydın, ''Demek ki, öyle birilerinin söylediği gibi çok acayip kötü bir durum yok. Elbette eylülün öncesi ile sonrası birbirinden farklı. Ama öyle 'yandım, öldüm, bittim' diyecek şey yok'' dedi.

3 bin 378 firma ve 480 milyon 960 bin lirayı yapılandırdıklarını ifade eden Aydın, hem aktif kalitelerini koruduklarını hem de firmaları yaşattıklarını söyledi.

Aydın, nisan ayında bir tasfiye programı yapacaklarını, borçlarını ödemek isteyen, ayakta kalacağına inanan firmalara borçlarını orta vade, gerekirse uzun vadeye yayarak ödeme olanağı sağlayacaklarını kaydetti.

2007'de bir milyar 131 milyon, geçen yıl 1 milyar 18 milyon lira kazandıklarını bildiren Aydın, ''Yaklaşık yüzde 10'luk düşüşümüz var. Sektöre baktığımız zaman benzer paralelde hareket ettiğimizi burada da görüyoruz'' dedi.

Aydın, bankanın özkaynak karlılığının yüzde 23,5, aktif karlılığın yüzde 2,2 olduğunu kaydederek, ''Bu oranlar bugün gelişmiş ekonomilerdeki, bizden çok daha yaşlı bankalarda bu oranları duydukları zaman çok ciddi anlamda gıpta ediyorlar. Özkaynak karlılığımızın yüzde 23,5 olması Türk bankacılığının son derece sağlıklı olduğunun son derece net bir göstergesi'' diye konuştu.

PERSONEL

Halkbank Genel Müdürü Aydın, 2008'de 2003 adet personel aldıkları, ''Krizin içinde olduğumuz dönemde işe başlattığımız arkadaş sayısı 521. Kafamıza güneş falan geçmemişti, bir şey de düşmemişti. Biz geleceği pozitif olarak almasak birilerinin eleman çıkarttığı bir dönemde niçin alalım?'' diye konuştu.

Geçen yıl 32 adet, bu yıl 11 adet şube açtıklarını belirten Aydın, ''Asgari 25 tane yeni şube açacağız'' dedi.

Aydın, 2009'da sektör ortalamasının üstünde kredi büyümesi sağlayacaklarını, bunu yapabilecek yüksek likidite ve kaynağa sahip bulunduklarını vurgulayarak, mevduatta tabana yaygınlık konusunda gayret göstereceklerini, bunun da yüksek mevduatlar ''peşinde koşmayacakları'' şeklinde anlaşılabileceğini ve tabana yaygın mevduat ve müşteri adetlerinin artırılmasını esas alacaklarını söyledi.