BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,70
ALTIN 2.396,14
HABER /  GÜNCEL

Güneydoğuda kan aktı

Diyarbakır'da başlayan olaylar, dün de devam etti. İşte il il Türkiye'deki PKK protestosu ve çıkan olaylar.

Abone ol

PKK'lı 14 teröristin ölü ele geçirilmesinden sonra Diyarbakır'da başlayan olaylar, dün çeşitli il ve ilçelerde değişik düzeyde devam etti. Mardin Kızıltepe'de toplanan bin kişilik grup, müdahale eden polise taşla saldırdı. Çatışmada 1 kişi öldü. Diyarbakır'da yaşanan olaylarda 6 kişi, Batman'da ise 3 yaşında bir çocuk yaşamını yitirmişti. Doğu ve Güneydoğu'da dün son durum şöyleydi:

MARDİN
Kızıltepe Cumhuriyet Meydanı'nda dün toplanan bin kişi, polis panzerini taşlayıp ara sokaklara kaçtı. Sokaklarda barikat kurup PKK ve Öcalan lehine sloganlar atan göstericiler, Kızıltepe Vergi Dairesi'ne girerek eşyaları tahrip etti. Ateşe verilen bina kısmen yandı. Birçok işyerinin camlarını kıran göstericiler, AKP İlçe Başkanlığı ile Yapı ve Kredi Bankası ve Akbank şubelerini yaktı. Akbank şubesinde, hafta sonunda hesapları düzenlemek için çalışırken mahsur kalan ve ölümle burun buruna gelen 4 banka çalışanını, polis Eyüp Müftüoğlu son anda kurtardı. 4. Hudut Alay Komutanlığı'ndaki jandarma birlikleri ilçeye girerek önlem aldı.

Polis ile göstericiler arasındaki arbede sırasında kurşunlara hedef olan Ahmet Araç öldü, 10 kişi de yaralandı. Kızıltepe'de denetimlerini artıran güvenlik güçleri, ilçe girişinde bir kamyonda yaptığı aramada; 17 adet uzun namlulu silah, 12 adet tabanca, 378 adet mermi, suikast amaçlı kullanılan kalem tabanca mermileri, 1 adet uzun namlulu silah dürbünü ele geçirdi. Silahların eylemcilere dağıtılacağı öne sürülürken, V.A.'nın gözaltına alındığı, 2 kişinin de arandığı bildirildi.

BATMAN
Dün öğle saatlerinde işyerlerini açan esnaf, kaldırımları deterjanla yıkadı. Kamu kurum ve kuruluşları ile banka şubelerinin yanı sıra 500 işyerinin camlarının tamamen kırıldığını belirten DTP'li Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, "Zarar tahminen 20 milyon YTL" dedi.

HAKKÂRİ
Askerler Valilik çevresinde önlem aldı. İl merkezindeki esnafın bir bölümü Diyarbakır'daki gösterilere destek için kepenk açmadı.

Yüksekova'da olay
Yüksekova'da gösteri yapmak isteyen bir grupla polis arasında çıkan çatışmada 2 kişi yaralandı. Esnaf, polisin çağrılarına rağmen işyerlerini açmadı. Polis vatandaşlardan evlerine gitmelerini isterken, bazı gruplar taşla karşılık verdi. Grubu dağıtmak için biber gazı kullanan polisler havaya ateş açtı. Ara sokaklara dağılan göstericilerinden 10'u gözaltına alındı.

ŞIRNAK
Şırnak'taki bazı vatandaşlar, polisle göstericilerin arasına girerek çatışmayı engellemeye çalıştı. Yaklaşık bir saat süren olayların ardından esnaf kepenk kapattı.

Hedef bankalar ve AKP binası oldu
Kızıltepe'de eylem yapan terör örgütü yanlıları, kamu binalarıyla banka şubelerine saldırdı. Olaylarda 1 kişi ölürken, göstericiler AKP binasını da ateşe verdi. İlçede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

VAN
Tank ve zırhlıların da bulunduğu 100 araçlık askeri konvoy Cumhuriyet Caddesi'nden geçiş yaparak kilit noktalarda önlem aldı. 2 bin askerin muhtemel olaylara karşı hazır bekletildiği belirtildi. Valilik önünde konuşlanan askerlerin uzun namlulu silahları dikkat çekti. Kâzım Karabekir Caddesi'ni trafiğe kapatan göstericilere müdahale eden polis 4 kişiyi gözaltına aldı.

ŞIRNAK:
Silopi'de AKP İlçe Başkanlığı'na siyah çelenk bırakmak isteyen bir grup, polise taş ve sopalarla saldırdı. Göz yaşartıcı gaz kullanan polisler, havaya ateş açmak zorunda kaldı. Bazı vatandaşlar, göstericilerle polisin arasına girerek olaylara engel olmak istedi.

Türkiye'ye seyahat uyarısı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Güneydoğu'da Diyarbakır şehrinde başlayıp çevre illere yayılan olaylar nedeniyle Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarına ihtiyatlı davranmalarını telkin ederken, şiddetin büyük şehirlere de sıçrayabileceği uyarısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı seyahat duyurusunda, Türkiye'de "devam eden güvenlik endişelerine" dikkat çekildi. Turistlerin yoğun olarak bulunduğu Ankara, İstanbul, İzmir ve kıyı bölgelerinin şiddetten etkilenmediği, ancak gerginliğin bu bölgelere de yansıma olasılığının bulunduğu iddia edildi.