BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Eşi kapalı, güvenilmez!

Jandarma Mardin'de bürotratları da fişlemiş. Mardin'de görev yapan kamu fişleme nedeniyle tedirgin...

Abone ol

Jandarma Genel Komutanlığı’nın Diyarbakır ve Şanlıurfa’da görev yapan mülki amirler ile yargı üyelerini fişlediğinin belirlenmesinin ardından aynı fişlemenin Mardin’de de yapıldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Mardin’de aralarında eski Vali Temel Koçaklar, vali yardımcıları Ali Candan, Kemal Kızılkaya, Milli Eğitim Müdürü İbrahim Yılmaz, İl Nüfus Müdürü Ahmet Ceylan, Dargeçit Kaymakamı Tahsin Aksu, Derik Kaymakamı Cemil Kılınç, Kızıltepe Kaymakamı Recai Akyel, Mazıdağı Kaymakamı Sami Pınarakar, Nusaybin Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Ömerli Kaymakamı Suat Seyitoğlu, Savur Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Yeşilli Kaymakamı Ayhan Kartlı ile söz konusu ilçelerin milli eğitim ve nüfus müdürleri tek tek fişlenmiş.

Jandarma bölge komutanlığına gönderilen bilgi talebi yazısında Genelkurmay Başkanlığı’nın 29 Aralık 2005, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 5 Nisan 2001 günkü emirleri çerçevesinde 15 Mart 2006’ya kadar istenilen bilgilerin Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderilmesi isteniyor. Yapılacak işlemlerde hiçbir resmi ya da özel kurum ve kuruluşlara yazışma yapılmayacağı belirtilen bilgi talebinde elde edilecek çizelgelerin imzasız ve başlıksız olarak düzenlenmesi vurgulanıyor. Fişleme bilgileri arasında hakkında görüş belirtilen kişilerin görevi, adı-soyadı, kaç yıldır mevcut görevi yaptığı da yer alıyor. 30 Aralık 2005 tarihinde çıkarılan valiler kararnamesi ile Mardin’den Muğla Valiliği’ne atanan Vali Temel Koçaklar için 5 yıldır görev yaptığının yanı sıra ‘Sosyal birisidir. Atatürkçü görüşe sahiptir.’ deniliyor. Aynı kanaat Vali Yardımcıları Ali Candan ve Kemal Kızılkaya için de dile getirilirken, 5 Kasım 2005 tarihinde göreve başladığı belirtilen İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Yılmaz için ‘Yeni göreve başladığından kanaat edinilememiştir.’ ifadeleri kullanılıyor.

Fişlerdeki bilgilerden bazıları:
Mardin Nüfus Müdürü Ahmet Ceylan: Dinî görüşe sahiptir. Eşinin başı kapalıdır.
Dargeçit İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Cengiz: Bölge insanı olup Nusaybinlidir. Bölücü görüşe sahip olduğu yönünde duyumlar alınmıştır.
Derik İlçe Milli Eğitim Müdürü Nejat Yıldız: Bölge insanı olup Mardin Kızıltepelidir. Maddi çıkarlarına düşkündür. Polis ve jandarmaya yakın olmaya çalışır. Sinsidir. Güvenilmez.
Kızıltepe İlçe Nüfus Müdürü Zeyni Yalçın: Bölge insanıdır. Dinî görüşe sahiptir. Eşinin başı kapalıdır.
Mazıdağı İlçe Nüfus Müdürü Feyzi Eldem: Arap kökenlidir. Devlet yanlısıdır. Kardeşi emekli albaydır.
Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Kösen: Kızıltepelidir. Dinî görüşe sahiptir. Eşinin başı açıktır.
Ömerli Kaymakamı Suat Seyitoğlu: Hakkari Yüksekovalıdır. Jandarmaya mesafelidir. Güvenilmez.
Savur Kaymakamı Muzaffer Şahiner: Dini görüşe sahip. Eşi kapalıdır.

Böyle bir çalışmanın yapıldığına inanmak istemiyoruz
Jandarmanın hakkında rapor hazırladığı isminin açıklanmasını istemeyen bir kaymakam bu tür çalışmanın gerçekten var olduğuna inanmak istemediğini ifade etti. Böyle bir çalışmanın hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayacağının altını çizen kaymakam, “Bu bilgilerin iftira olduğunu düşünmek istiyoruz. İlçedeki mülki amir olarak herkesle vatan ve millet için elbirliğiyle çalışıyoruz. Resmî kanaldan yapılmış bu tür bir çalışma varsa kendi açımızdan ileriki dönemde doğuracağı olumsuzlukları göz önüne alarak gerekirse hakkımızı arama yoluna gideriz. Bu tür şeyler komplodur, çalışma şevkini kırmaya yönelik işlerdir.” dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü iken hakkında görüş ortaya konulan ve şu anda farklı bir görevde bulunan bir eğitimci ise yapılanların hoş olmadığının altını çiziyor. Eğitimci, “Eşinin başı açıktır. Şu görüşe sahiptir, bu kişilere güvenilir, güvenilmez gibi yaklaşımlar insan haklarına da aykırı. Kişilerin aile mahremiyetine varıncaya kadar ortaya konmasını anlamak mümkün değil.” şeklinde konuştu. Mardin’in bir ilçesinde halen ilçe milli eğitim müdürlüğü yapan müdür ise yapılan çalışmadan haberi olmadığını ve diyeceği bir şey bulunmadığını ifade etti.

‘Muhafazakâr vali çalışkan yapıya sahip’
Jandarma’nın fişlemesini ortaya çıkaran Sabah Gazetesi, haberlerini dün de sürdürdü. Gazete, Şanlıurfa’da da kamu görevlilerinin fişlendiğini duyurdu. Gelişme ‘Bu da Şanlıurfa fişlemesi’ başlığı ile verildi. Haberde yer alan jandarma fişlerinde özellikle, ‘dinî görüşe sahiptir’, ‘sol görüşlü’, ‘kızı Fethullah’a yakın kolejde okuyor’, ‘nurcu’, ‘eşinin başı kapalı ve çalışmamaktadır’, ‘askere yakındır’, ‘askere soğuktur’, ‘sol görüşlü’, ‘dul olup ahlaki değerlerinin zayıf olduğu bilinmekte’, ‘olumlu veya olumsuz bir faaliyeti tespit edilemedi’ gibi ifadeler dikkat çekiyor. Fişleme evraklarında Vali Şemsettin Uzun için, ‘muhafazakâr yapıya sahip, çalışkan ve dürüst yapıya sahiptir’ ifadelerine yer veriliyor. Şanlıurfa’ya gönderildiği belirtilen gizli talimat yazısındaki imza Diyarbakır’daki ile aynı: Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu. Halfeti Kaymakamı Ahmet Odabaşı içinse, ‘Halkla ilişkileri zayıf, askere karşı soğuktur. Kendi halinde yapısı vardır.’ deniliyor. Birecik İlçe Nüfus Müdürü Sevim Bingöl ile ilgili notlar da ilginç: “Sosyal birisi olup, askere yardımcı olur.”

Sistematik olarak yapılıyor
Fişlemeye gösterilen tepkiler ise artıyor. İstanbul 2. Zırhlı Tugay’daki fişlemeyle ilgili olarak TBMM’de soru önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, son haberleri “Hukuk devletinde olmaması gereken bir uygulama ile karşı karşıyayız.” diye değerlendirdi. Hukuk ve Yaşam Derneği Başkanı Hayrettin Açıkgöz ise bu olayın, fişlemenin lokal değil sistematik olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Açıkgöz, “Hukuki hiçbir yanı yok. Fişleme olayı hem Türk hukukunda hem de Avrupa Birliği müktesebatında kişilik haklarına saldırı olarak kabul ediliyor. Jandarma Genel Komutanlığı talimatıyla böyle bir işin yapılıyor olması çok önemli. Bu noktada Türkiye’nin artık kolluk kuvvetlerinin görev ve yetkileri ile hizmet alanların yeniden tespit edilmesi gerekiyor.” dedi. Şanlıurfa Baro Başkanı Müslüm Akalın ise, fişlemenin temel hak ve hürriyetlere bir saldırı olduğunu söyledi. Akalın, fişlemenin hukuk dışı olduğunu vurguladı. Erkan Acar, Mehmet Dener; İstanbul, Şanlıurfa

Zaman