BIST 9.074
DOLAR 32,32
EURO 35,09
ALTIN 2.301,45
HABER /  GÜNCEL

Güney Kore'de selfie çubuklarına denetim

Güney Kore Radyo Denetim Kurumu kayıtlı olmayan selfie çubuklarının satışını yasaklayan bir düzenleme hazırladı. Bu çubukları sertifikasız satmanın, 60 bin liradan fazla cezası var.

Abone ol

Güney Kore'de, Türkçe 'özçekim' olarak tabir edilen fotoğraflar için tasarlanan selfie çubuklarını kayıt ettirmeden satanlara, 60 bin liradan fazla para cezası verilebilecek.

Güney Kore Radyo Denetim Kurumu kayıtlı olmayan selfie çubuklarının satışını yasaklayan bir düzenleme hazırladı.

Yasa, Bluetooth teknolojisiyle telefonla uzaktan fotoğraf çekimi sağlayan cihazlar için geçerli olacak.

Kuruma göre kayıtlı olmayan cihazlar, aynı radyo frekanslarını kullanarak başka aygıtlara erişimi engelleyebilir.

Kolun uzanabileceğinden daha uzak mesafelerden çekim yapabilen selfie çubukları, akıllı telefon kullanıcıları arasında çok popüler.

Cihazın en gelişmiş versiyonları Bluetooth teknolojisini kullanarak fotoğraf çekiyor.

Bir kurum yetkilisinin AFP Haber Ajansı'na yaptığı açıklamaya göre, cihazlar Bluetooth kullandıkları için "haberleşme aygıtı" olarak değerlendiriliyor ve kurum tarafından denetlenerek kayıt altına alınmaları gerekiyor.

Yetkili, "İnsanların sattıkları cihazlara dikkat etmeleri gerektiğini bildirmek istedik" dedi.

Radyo Denetim Kurumu Sözcüsü "Bilmeden sertifikasız ürün sattıklarını düşünen bayiilerden çok sayıda telefon alıyoruz" diye ekledi.

Yeni düzenlemede kayıtlı olmayan cihazları üreten ve satanlar için para ve hapis cezaları öngörülüyor.

Yeni kurallar henüz çok sıkı bir şekilde uygulanmıyor. Güney Kore polisi yoğun ilgi gören cihazların satıcılarını daha hedef almadı.

Kurum yetkilisi bile yeni düzenlemelerin selfie çubuklarının kayıtlı ya da kayıtsız satışında bir fark yaratacağından emin değil.

Sözcü "Düzenlemeler gerçek anlamda bir etki yaratmayacak, ama yine de cihazın kurallara tabii bir haberleşme aygıtı olduğu ve bunun da bizim sertifikasız olanlara karşı sıkı önlemler almakla yükümlü olduğumuz bilinmeli" dedi.