BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,45
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Güneş çarpmasından korunun!

Güneşin en sıcak yüzünü gösterdiği temmuz ayında, termometredeki 'kırmızı çizgi' tavan yaptı.

Abone ol

Güneşin en sıcak yüzünü gösterdiği temmuz ayında, termometredeki 'kırmızı çizgi' tavan yaptı. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte birçok kişi tatil beldelerine akın ediyor.

Ancak güneşli hava özellikle çocuklar için güneş çarpması açısından büyük risk taşıyor. Uzmanlar, tatilin hüsranla sonuçlanmaması için güneş altında fazla kalınmaması tavsiyesinde bulunuyor. 40 dereceyi aşan sıcaklarda insan vücudunun dengesinin değiştiğini belirten Dâhiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu, sıcak havalarda, rutubetin arttığı durumlarda vücut ısısının 40-41 dereceye kadar yükselebildiğini, bu durumun beyin hücrelerinde aşırı tahribat yaptığını söylüyor. Çelebioğlu, "Sıcak havalarda güneşte kalmayın. Güneş çarpması, ölüme sebebiyet verir, insanı sakat bırakabilir." uyarısını yapıyor.

Yaz aylarında bronzlaşma isteğinin ağır sonuçlara yol açabildiğine işaret eden Çelebioğlu, "Kısa sürede yanık bir tene kavuşmak isteyenler, ilk gün çok uzun süre güneş altında kalıyor. Oysa bu sıcak çarpması ve yanıklara yol açıyor. Güneşe yavaş yavaş alışmak gerekiyor." diyor. Güneş çarpmasının ilk belirtilerinin yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı ve dönmesi, çarpıntı, bulantı, kusma ve terlemenin durması olduğunu aktaran Çelebioğlu, bu durumda yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

Hasta serin ve gölge bir yere götürülerek elbiseleri çıkarılmalı. Vücudu ıslatılmış bezle silinmeli.

VÜCUT sıcaklığı 38-39 dereceye düşünceye kadar soğutulmalı. Düzenli olarak ateşi ölçülmeli. Ateşin 37 dereceden aşağıya düşmemesine özen gösterilmeli.

Hastaya soğuk uygulama yapılmalı, en doğru yöntem buz kompresidir (Beze sarılarak yapılmalı, aksi takdirde buz yanığı oluşabilir).

Bilinci, davranışları normalse alkol hariç içecek verilmeli. Bilinci yerinde değilse içecek verilmemeli, boğulmasına neden olabilirsiniz.

Kusuyorsa yan yatırılıp tıbbi yardım çağrılmalı.

Hastanın genel durumunda 30 dakika sonra iyileşme yoksa; davranış, anlama ve algılama bozuklukları artıyorsa doktora götürülmeli.