BIST 10.083
DOLAR 32,47
EURO 34,87
ALTIN 2.438,51
HABER /  GÜNCEL

Günde 50 litre süt veren inek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı hayvancılıkta verimliliği artırmak için yatırım faaliyetlerine hız verdi.

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Koçaş Tarım İşletmesi, yapılacak yatırımla büyükbaş hayvan kapasitesi 1150'den 5 bine çıkarılarak ''TİGEM Hayvancılık İhtisas İşletmesi'' olacak.

Koçaş Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Yüksel Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 65 yıldır çiftçiye destek olan işletmelerinde, hayvancılık konusunda suni tohumlamayla ıslah çalışmaları yapıldığını bildirdi.

İç Anadolu Bölgesi'ne uyumlu, yüksek verime sahip süt sığırı üretiminin yapıldığı işletmede yetiştirilen sığırların krediyle Türk çiftçisine satıldığını ifade eden Akçay, birkaç yıl öncesine kadar yılda 40-50 büyükbaş hayvanı düzenli olarak çiftçiye verdiklerini, ancak son yıllarda yürütülen proje nedeniyle hayvanları kendi bünyelerinde tuttuklarını söyledi.

Akçay, işletmenin mevcut kapasitesinin 5 bine çıkarılması yolunda çalışmaların sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''Mevcut büyükbaş hayvan kapasitesi bin 150 ve işletmede şu anda bin 100 hayvan bulunuyor. Yeni hayvan barınakları yapılmaya başlandı. 2005 yılında 1,5 milyon YTL'lik yatırım yapıldı. Bu yıl da 2,5 milyon YTL tutarında yatırım yapılacak. Hayvan barınakları tamamlanıp, işletme 5 bin kapasiteyle hazır hale getirildiğinde sığır alımına gidilecek ve 4 bin 500 büyükbaş hayvan alınacak. Böylece Koçaş Tarım İşletmesi, TİGEM Hayvancılık İhtisas  İşletmesi olacak.''

GÜNLÜK 50 LİTRE SÜT VEREN SIĞIR...

Bu işletmenin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı en büyük hayvan işletmesi olacağını ifade eden Akçay, burada hayvancılık adına her türlü uzmanlık çalışmasının yapılacağını, Anadolu'ya en uygun, yüksek verimli sığırların yetiştirileceğini söyledi.

Akçay, 4 bin 500 büyükbaş hayvanın alınmasıyla Anadolu'nun ortasında yer alan ve konumu itibariyle büyük avantaja sahip Aksaray'ın hayvancılığın merkezi konumuna geleceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bugün yerli ırkın yıllık süt üretimi bin 500 kilogramdır. Yani çiftçi yerli ırk sığırlardan günde ortalama 5 litre süt alıyor. Koçaş'ta üretilen süt sığırlarının günlük verimi ise, ideal şartlar sağlandığında yani hayvana iyi bakıldığında, 50 litreyi bile geçebiliyor. Çiftçi, bu hayvanlardan, sağladığı şartlara göre günde en az 25 litre süt alabilecek. Modern tesislerde bu rakam 50 litreyi de geçebilir. Yani, ıslah çalışması sonunda yerli rkta süt verimini ilk etapta yıllık bin 500 litreden 8 bin litreye (günlük 5 litreden, 25 litreye) kadar çıkarmayı amaçlıyoruz. Daha sonra kademeli şekilde günlük süt veriminin 50 litreye kadar çıkarılması sağlanacak.''

Akçay, işletmenin büyütülmesiyle çiftçiye verilen büyükbaş hayvan sayısının artacağını belirterek, ''Yılda çiftçiye verilen ortalama gebe düve sayısı 10 kat artırılarak, 500 adede çıkarılacak. Böylece, yerli ırktaki süt veriminin artışına paralel olarak çiftçinin gelir düzeyi yükselecek. Aksaray, hayvancılığın gelişmesinde çok önemli rol üstlenecek'' diye konuştu.