BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye gaza bastı

İsrail Türkiye'den gaz geçirmeyi planlıyor. Rusya'dan alınacak gaz için prensip anlaşmasına varıldı.

Abone ol

Enerji alanındaki stratejisini "enerji koridoru olmak" şeklinde belirleyen Türkiye için dün önemli iki gelişme yaşandı, israil Başbakan vekili Ehud Olmert, Rusya ile doğalgaz alımını Türkiye üzerinden yapma konusunda prensip anlaşmasına vardıklarını açıkladı. Böylelikle Türkiye'nin, Samsun-Ceyhan Doğalgaz Boru Hattı'nı İsrail ve Lübnan'a kadar uzatma yolundaki niyeti de sonuç vermiş oldu.

Rusya'nın doğalgaz tekeli Gazprom CEO'su Alexei Miller ile görüşmesinin ardından Moskova Radyosu'na konuşan Olmert, kısa zamanda nihai anlaşmanın imzalanacağını aktardı. Olmert, "Sayın Putin ile prensip anlaşmasına vardık. Bir yıllık bir sürede anlaşma imzalayabilir ve boru hattının inşasına başlayabiliriz" dedi.

2011'de pompalanacak
İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Toplantıda Gazprom'un İsrail'e 201 l'e kadar gaz vermesi olasılığı ele alındı, iki ülkenin imzasına sunulmak üzere bir çerçeve anlaşmasının ayrıntılarını görüşmek üzere anlaşmaya varıldı."

Mavi Akım'ın, İsrail'e uzatılması için değişik seçenekler üzerinde duruluyor. Bunlardan biri, deniz altından döşenecek borularla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) de içine alacak biçimde Mavi Akım'ın, israil'e uzatılması. Buna göre, Mersin-Taşucu üzerinden Türkiye'den çıkış yapacak boru hattı, deniz altından KKTC'de Girne'ye uzanacak. Hat, daha sonra yine deniz altından döşenecek borularla israil'e uzatılacak.

İsrail de kaynakları çeşitlendirmek istiyor
İsrail yapılan projeksiyonlara göre, 2020'de yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz tüketecek. İsrail, halen 2 milyar metreküp düzeyinde olan tüketimini, Mısır'dan düşük bir fiyata karşılıyor. Mısır'la 20 yıllık gaz alım anlaşması bulunan İsrail, gaz aldığı kaynakları çeşitlendirmek istiyor ve Mavi Akım'ı da seçenekler arasında görüyor. Halen Rusya ile İsrail arasında petrol alanında geniş çapta işbirliği mevcut. Ülkede tüketilen petrolün yüzde 801 Rusya'dan ve Bağımsız Devletier Topluluğu'na üye ülkelerden geliyor.