BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

10 bin ölü maaş alıyor

Emekli Sandığı tarandıkça 'ölenlerin maaşını çekenlerin sayısının yüksek olduğu ortaya çıkıyor.

Abone ol

Emekli Sandığı'ndan 10 bin ölünün maaşının çekildiği ortaya çıktı.

TBMM KİT Komisyonu, sosyal güvenlik kurumlarından hak sahipleri öldüğü halde onların yerine maaş çeken sahtekarların belirlenmesi için başlattığı çalışmanın ilk ayağını tamamladı. Emekli Sandığı’ndan yaklaşık 2 bin olarak belirlenen ’ölenlerin maaşını çekme olayının’ yapılan tarama sonucu, 10 bin olduğu ortaya çıktı.

Emekli Sandığı yöneticileri, TBMM KİT Komisyonu üyelerine sıkı denetimler nedeniyle kendilerinde bu tür olayların olmayacağını iddia etmişlerdi. Emekli Sandığı’nın bu nedenle zararının 2 trilyon lira olduğunu da saptandı. TBMM KİT Komisyonu’na ulaşan rakamlara göre, Emekli Sandığı, MERNİS Projesi’nden yararlanarak tarama yaptı.

Ölen yakınlarının maaşını almaya devam edenlerin sayısının tahmin edilenden 5 kat fazla çıktı. Emekli Sandığı’nın rakamlarına göre, 60 yaşın altında 1786, 65 yaş grubunda 8999, 70 yaşın üzerinde ise 1656 kişinin maaşı öldükleri halde başkaları tarafından çekilmeye devam ediyor. Kurumda ayrıca, 10 bin 800 kişinin de ’evli’ olduğu halde anne ve babasından ’dul ve yetim aylığı’ almaya devam ediyor. SSK’daki tarama sürüyor. İlk etapta 13 bin kişinin ölen kişiler yerine maaş aldığı bildirilmişti. Bağ-Kur henüz rakam bildirmedi. KİT Komisyonuna göre, ’ölenlerin maaşını’ alanların rakamı 100 bine ulaşacak.