BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Soros, sinemaya el attı

Para sihirbazı Soros, Dreamworks'u satın alarak sinema yapımcılığına giriyor.

Abone ol

George Soros’un sahibi olduğu Soros Strategic Partners LP ve Dune Entertainmen cuma günü Viacom ile 900 milyon dolar karşılığında Dreamworks’ün film kütüphanesini almak üzere anlaştı.1994 yılında ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından kurulan Dreamworks’ün devriyle birlikte Soros Gladyatör, Amerikan Güzeli gibi 59 filmin dağıtım haklarını ele geçirecek.

PARAMOUNT Pictures, Dreamworks film kütüphanesini uluslararası spekülatör George Soros’un sahibi olduğu Soros Strategic Partners LP ve Dune Entertainment II’ye 900 milyon dolar karşılığında satmak üzere anlaştığını açıkladı.1994 yılında ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından kurulan Dreamworks’ün devriyle birlikte Soros ve Dune içlerinde ’Gladyatör’, ’Amerikan Güzeli’, ’Er Ryan’ı Kutarmak’ ’Dünyalar Savaşı’, ’Schindler’in Listesi’ gibi ünlü yapımların da bulunduğu 59 filmin haklarını ele geçirecek.

VIACOM MALİYETİ DÜŞÜRDÜ: Geçtiğimiz yıl aralık ayında 1.6 milyar dolar karşılığında Dreamworks’ü satın alan Paramount’un bağlı bulunduğu Viacom, bu filmlerin haklarını devrederek Dreamworks’e sahip olmanın maliyetini 700 milyon dolara düşürmeyi başardı. Soros, Dune ve Viacom arasında yapılan anlaşmaya göre, satışın nisan ayında tamamlanması gerekiyor. Anlaşmaya göre, Dreamworks arşivine ait 59 filmin dağıtım hakkı 5 yıl boyunca Soros’un olacak.5 yıl sonra şirketin sahibi hálá Soros olursa anlaşma otomotik olarak yeilenecek. Dreamworks’ün müzik, yan ürün gibi kolları ise Viacom’da kalmaya devam edecek. Viacom’un Finans Müdürü Michael Dolan, anlaşmada ortaya çıkan satış fiyatının beklentilerini karşıladığına dikkat çekerek, 'Uzun süren görüşmelerden sonra Soros ve Dune ile Dreamworks’ün satışı konusunda anlaşmaya varabildiğimiz için mutluyuz. Bu işlem Dreamworks’e gerçekleştirdiğimiz sermaye yatırımlarımızın beklenenin üzerinde geri dönüşünü sağladı. Sonuç olarak bu birleşmenin tüm stratejik ve operasyonel yararını elimizde bulunduruyoruz' dedi.

ANİMASYONLAR HARİÇ: Anlaşma ’Shrek’, ’Madagascar’ gibi popüler animasyon filmlerinin dağıtım hakkını elinde bulundran Dreamworks Animations’ı kapsamıyor. Filmlerin devrine karşın, animasyonların dağıtım hakkı Vaicom’da kalmaya devam ediyor. Anlaşmanın açıklanmasıyla birlikte Viacom’un hisseleri 60 sent yükselerek cuma kapanışı 38.97 ile yaptı.48 milyar dolar piyasa değeri olan Viacom’un çatısı altında film şirketi Paramount, CBS Televizyonu, müzik kanalları MTV, Vh1 ve Nickelodeon gibi kanallar var.

SOROS TARTIŞMA YARATTI: Film sektörüyle daha önce hiç bir ilgisi bulunmayan Soros’un bu alımı neden gerçekleştirdiği konosu analistler arasında tartışma yarattı. Guzman and Co analistlerinden Philip Remek, bu alıma gerekçe olarak Spielberg’i gösteriyor. Remek, 'Ünlü yönetmen önümüzdeki günlerde yeni bir filmle gişeleri zorlayacak. Bütün gelişmeler bunu gösteriyor' diyor. Soros bu alım ile Spielberg’in son filmi ola Münih’in de dağıtım haklarını ele geçirmeyi başardı.

Bush’a 10 milyon dolarla muhalefet eden ’sihirbaz’

MACAR asıllı Amerikalı işadamı ’Para sihirbazı’ lakaplı George Soros, dünyanın en zenginleri arasında yer alıyor. Borsa spekülatörü olarak tanınan Soros, ABD’nin Irak’a müdahalesine karşı çıkmış ve ABD Başkanı George Bush’un yeniden seçilmemesi için de 10 milyon dolar para ayırmıştı. Yıllardır Wall Street’in en başarılı yatırımcılarından biri olarak kabul edilen Soros, dünyanın farklı bölgelerindeki etkinlikleri ve vakıflarıyla da gündeme geliyor. Türkiye’de de faaliyet gösteren George Soros Açık Toplum Vakfı’nın Türkiye şubesi 2001’de faaliyete geçirdi. Yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek için kurduğu Açık Toplum Vakfı’nın yanısıra Soros’un bir de Soros Investment Capital isimli kuruluşu bulunuyor. Birbiriyle diyalog kurması kesinlikle yasak olan bu iki kurum aracılığıyla Soros girdiği ülkelerde hem para kazanıyor, hem de yardımlarda bulunuyor. Bağımsız Türkiye Komisyonu, Ders Kitaplarında İnsan Hakları Taraması, Eğitim Reformu Girişimi, Sosyal Politika Forumu, Herkes İçin İnsan Hakları,20 İlde İnsan Hakları Filmleri Gösterimi, Bireysel Silahsızlanma Projesi, STK Eğitim Merkezi, Gezici Afet Eğitim Merkezi, Kagider Kadın Fonu, Namus Cinayetlerini Önleme Projesi, Kadın Filmleri Festivali, Açık Radyo, Beyoğlu Gazetesi ve Uluslararası Basın Enstitüsü ile birlikte Gazetecilik Eğitim Semineri Açık Toplum Enstitüsü’nün Türkiye’de desteklediği projeler arasında yer alıyor.

Dreamworks, aralıkta Viacom’a satılmıştı

ÜNLÜ film yönetmeni Steven Spielberg’in 11 yıl önce Hollywood’un dev yapım şirketleriyle rekabet edebilmek için müzik yapımcısı David Geffen ve çizgi film yapımcısı Jeffrey Katzenberg’in kurduğu medya yapım şirketi DreamWorks SKG, geçen yıl sektör devi Viacom’a satılmıştı. Satış anlaşmasında Spielberg’in Viacom’un üstlendiği borca karşılık yılda dört ile altı arasında film yapma şartı eleştirilmişti. Jurassic Park gibi önemli yapımlara imza atmasına ve Shrek, Madagaskar gibi animasyonda öncü filmler yaratmasına karşın 2 milyar dolarlık değerle satılan Dreamworks, Hollywood ve Wall Street ölçülerinde küçük kaldı. DreamWorks’ün satışı için Viacom ile General Electric’in sahibi olduğu NBC Universal son ana dek mücadele etti. Geçen yıl gerçekleşen devrin ardından analistler NBC Universal’ın DreamWorks’ün mali tabloları ve defter değerine bakarak düşük fiyat verdiğini, Viacom’un ise sinema sektöründe lider olmak için ’sokak değerine’ dayalı daha yüksek fiyat verdiğini belirtmişlerdi.

900 milyon dolarlık arşivde hangi filmler var

Gladyatör

Er Ryan’ı Kurtarmak

Schindler’in Listesi

Amerikan Güzeli

Dünyalar Savaşı

Münih

Kaynak: Hürriyet.com