BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Da Vinci Şifresi çalıntı mı?

Milyonlarca insanın okuduğu 'Da Vinci Şifresi' adlı kitap hakkında açılan çalıntı davası sona erdi.

Abone ol

Karar ise nisan ayında belli olacak.

İngiliz yazarlar Michael Baigent ve Richard Leigh, 'Da Vinci Şifresi'nin, ortaklaşa yazdıkları 'The Holy Blood' (Kutsal Kan) ve 'Holy Grail' (Kutsal Kase) kitaplarından alıntılar içerdiğini iddia ederek, Dan Brown ve kitabı yayımlayan Ramdom House Yayınevi hakkında dava açmıştı.

Dava açan yazarlar, kendilerine ait malzemenin kullanılmasının engellenmesi kararını çıkarabilirlerse, bu karara dayanarak, kitaptan uyarlanan ve başrolünde Tom Hanks'in oynadığı 'Da Vinci Şifresi' filminin 19 mayısta gösterime girmesini engelleyebilecekler.

İddialara yalanlama

'Da Vinci Şifresi'nin yazarı Dan Brown, kitabını yazarken iki yazarın kitaplarından alıntılar yaptığı iddialarını ise geçtiğimiz hafta yalanlamıştı.

Londra'da görülen davada Brown, fikirleri ve kitabının öyküsü oluşuncaya dek iki yazarın kitaplarını okumadığını ve kitabına yönelik tepkilere çok şaşırdığını söylemişti.

Konuda benzerlik

İki yazarın birlikte yazdıkları kitapta İsa ile Mary Magdalene'nin evlendiğine, çocuk sahibi olup soyunun günümüze dek sürdüğüne dair teoriler bulunuyor ve Katolik Kilisesi'nin de bunun ortaya çıkmasını önlemeye çalıştığı iddia ediliyor.

Dan Brown'ın 30 milyondan fazla satan ve bir yıl içinde 80 milyon dolar kazanan romanında işlenen konuyla, İngiliz yazarların kitabındaki konu arasında benzerlikler bulunuyor.

Taraflar arasında bir anlaşma sağlanamazsa bu davayla bir yazarın başkalarının araştırmalarını nasıl ve ne kadar kullanabileceğine dair yürürlükte olan telif hakları yasasının da daha açık ve kesin hale getirilmesi bekleniyor.