BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.485,41
HABER /  DÜNYA

Gül yeniden aday olacak mı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olup olmayacağı iddialarına ilişkin, "Şu anda benim bu konuyla ilgil...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olup olmayacağı iddialarına ilişkin, "Şu anda benim bu konuyla ilgili bir şey söylemem erken" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gül, Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybeden vatandaşlarla ilgili sürece ilişkin, "Hiçbir şey meçhul kalamaz. Bu olay da nasıl oldu o da ortaya çıkacaktır. Bu tip konularla ilgili hassasiyetimi korudum. Bize gelen çeşitli olaylar var. Bunlarla ilgili talimatları veririm. Gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerin problemleri var. Ben bu olayları gelişmiş ülkelerin problemlerine benzettim.10 sene önce Türkiye’de faili meçhullerle ilgili toplantılar yapılırdı, ölümler dursun diye sokaklara çıkılırdı" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, "Türk halkı sonunda belki de Norveç halkı gibi olabilecektir. Reformlara hız vermek gerekir. Hukukun üstünlüğü, dediğimiz Avrupa’da da kolay ortaya çıkmadı. Avrupa’da çok büyük acılar yaşandı. Pozitif bir enerji oluşturmak gerekir. Dünyanın her tarafında Türkiye ile ilgili güzel şeyler söylendi, yazıldı. Her gittiğimiz yerde olağanüstü itibar gördüm. Sayın Başbakan gittiğinde aynı şekilde itibar gördü. Dolayısıyla bu dünyayla ilişkilerimizi zayıflatmamızın izahı söz konusu olamaz. Böyle bir görüntü ortaya çıkıyor. Söylem çok daha önemli" diye konuştu.

"DEĞİŞİKLİK İHTİYACI İLE İLGİLİ DÜZENLEMEDEN HABERİM YOK"
Gül, HYSK’nın yapısının değiştirileceği yönünde iddialara ilişkin, "Değişiklik ihtiyacı ile ilgili düzenlemeden haberim yok. Yapılmış olan şey, yapılan işbirliği içinde yapılmıştır. AB kriterlerine uygun şekilde gerçekleşmişti. Temel kriterleri bozmamak kaydıyla, ’düzenleme yapılamaz’ diyemem" ifadelerini kullandı.
"En çok korumaya mazhar mecbur olduğumuz kurum yargıdır" diyen Gül, "Hukukun üstünlüğü, yargının verdiği kararların vicdanlarda yer edebilmesi için yargının korunması gerekir" şeklinde konuştu.
Yargı mensupları ve kurumlarının kurum olarak çok daha hassas olması gerektiğine işaret eden Gül, "İlkeli bir bazda baktığınızda altını özellikle çiziyorum. Bağımsızlığı ve tarafsızlığı her şeyin başında gelir. Fikrimiz, düşüncemiz, inançlarımız, siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun yargı söz konusu olduğunda bizi bağlayan yasaya göre hareket etmemiz gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
Gül, Cumhurbaşkanlığı için yeniden aday olup olmayacağına ilişkin, "Bu konuyla ilgili bazı olayları onlara bağlayanlar çok. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sancılı oldu diye konuşulur, yazılır. Yaşananları, olanları bitenleri biliyoruz. Ondan sonra çok şey değişti. Anayasa değişikliği yapıldı. Halkın oyuyla seçilecek denildi. 30 Ağustos’ta takvim başlıyor, YSK takvimini ilan edecek. Ona göre eminim ki hiçbir problem yaşanmadan Türkiye seçimini yapacak. Şu anda benim bu konuyla ilgili bir şey söylemem erken. Bu çerçeve içinde kimse Türkiye’yi herhangi bir risk primine koymasın" dedi.
(İHA)