BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.435,89
HABER /  DÜNYA

Erdoğan: Yapılan yatırımları hazmedemeyenler var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ve Libya arasındaki süreç çok daha farklı işleyecektir. Bakanlarımızın birbirleriyle olan ilişkileri...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ve Libya arasındaki süreç çok daha farklı işleyecektir. Bakanlarımızın birbirleriyle olan ilişkileri daha da artacaktır. Libya ve Türkiye konseyini bir araya getireceğiz” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Başbakanı Ali Zeydan ile Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi’nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Başbakan Erdoğan, “Bugün heyetler arası yapmış olduğumuz görüşmelerde Türkiye-Libya arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirme fırsatını bulduk. Az önce de hep birlikte izlediğiniz gibi gerek ticari düzeyde bir anlaşma gerekse yüksek düzeyde istişare konseyle alakalı ilk adımı bugün attık. Bu sayede bunların imza faslı da gerçekleşmiş oldu. Şimdi bakanlığımız her iki taraftaki koordinesinde bundan böyle bakanlığımızın ikili görüşme ve çalışmalarında inanıyorum ki, Türkiye ve Libya arasındaki süreç çok daha farklı işleyecektir. Bakanlarımızın birbirleriyle olan ilişkileri daha da artacaktır. Libya ve Türkiye konseyini bir araya getireceğiz” dedi.

“YAPILAN YATIRIMLARI HAZMEDEMEYENLER VAR”
Türkiye ve Libya arasındaki gerek siyasi, askeri, ekonomik, kültürel gerekse ticari işbirliği tarihi geçmişi itibariyle büyük izler bırakan büyük bağ olduğunu belirten Erdoğan, “Bu bağlarla birbirine bağlı iki kardeş ülkenin bugün geldiği nokta inanıyorum ki, çok daha farklıdır. Bazı sıkıntılar oldu ama bu sıkıntılar şuan aşıldı. 31 müteahhidimiz Libya’ya dönerek orada şu anda, çalışmalar başlamış durumdadır. Biz 31 müteahhidimiz değil 131, 200, 300 bu noktalarda faaliyette bulunmasını arzu ederiz. Artık sistem yavaş yavaş oturuyor. Libya’nın bu birlik ve beraberliğini çekemeyenler tabii ki var. Bizim ülkemizin birlik ve beraberliğini tahammül edemeyenler var. İşte atılan adımlarla, yatırımlarla bu yatırımları hazmedemeyenler var. Yani Türkiye’de 100 milyon kapasiteli havalimanının, 3. köprünün, Marmaray’ın, boğazın altından tüp geçidin ve YHT’ye tahammül edemeyenler var. Bütün inanıyorum ki, halkı Müslüman olan ülkelerin en önemli engelidir ve bunu hazmedemeyenler de, maalesef bu sürece fren yapmak istiyorlar. Fakat bunları ne olursa olsun aşmak durumundayız. Bunları birliğimiz, beraberliğimiz ve dayanışmamızla aşacağız” ifadelerini kullandı.
Şu anda, Libya’da bu sıkıntıyı yaşadığını ifade eden Erdoğan, “Bizler dayanışma içerisinde inşallah Libya’daki kardeşlerimizin birliğini ve beraberliğini Türkiye arzu ediyoruz, istiyoruz. Bunu da inşallah başaracaklarına inanıyoruz. Libya aslında şu anda varlık içerisinde yokluk çekiyor. Bunun sıkıntısını yaşıyor. Libya’nın güçlenmesi bizim en büyük isteğimizdir. Aramızdaki ticaret hacmi şu anda arzu edilen seviyede değildir. 1 milyar dolar gibi bir ticaret hacmine sahibiz. Bunun herhalde 4’ü bulabileceğini düşünüyoruz. Bunun çokta artarak devam etmesi arzumuzdur. Sistem oturdukça şimdi attığımız bu adımda, 15- 16 Şubat gibi ticaret anlaşmasının yapılmasıyla bu çok daha hızlı bir şekilde devam edecek. Bunun bu şekilde yapılması da ülkelerimiz arasında farklı bir heyecan yaşanacaktır. Çünkü Libya halkının Türkiye’ye, Türk halkının olan ilgi ve alakası hepimizin malumudur. Aramızda bütün bunları görüşürken, kültürel anlamda neler yapabiliriz, bunları da görüştük. Yunus Emre Kültür Merkezi’nin Libya’da tahsisi ile ilgili görüşmeler yaptık. Tüm bunların yanında büyükelçilik ve konsoloslukların yanında bizlere tahsis edecekleri alanlarda çok daha bu noktada büyükelçilik ve konsolosluk binalarını inşa etmede yeni adımlar atacağız. Diplomatik ilişkilerimizi de bu noktada çok daha güçlü ve iyi bir konuma getireceğiz. Askeri alanda da aramızdaki ilişkiler her geçen gün artıyor. Savuma sanayisine yönelik Türkiye’nin Libya’ya verebileceğini birçok ürünleri noktasında inanıyorum ki direktifleri var. Gerek uçak sanayi de gerekse firkateynler ve hücum botları gibi bu tür şeylerin ihracını yönelik, bu şekilde verebileceğimiz ürünlerimizden zırhlı savunma araçları tüm bunlarla ilgili görüşmelerimizi zaten yaptık. Bundan sonraki süreç uygulama sürecidir. Bunu da başarıyla devam ettireceğimize inanıyorum” dedi.
Bölgesel konuları da görüştüklerini ifade eden Erdoğan, “Gerek Suriye gerekse Mısırla ilgili birlikte değerlendirme fırsatını da bulduk. Tabi yine Libya ile ilgili olarak biliyorsunuz, bu yeni dönemde sıkıntıları aştıktan sonra Libya’ya büyükelçi olarak ilk büyükelçiyi biz gönderdik. Bu da bizim Libya’ya bakış açımızın en önemli yanıydı. Bir dizi programı hayat geçirdik. Bundan sonrada bunları devam edeceğiz. İnanıyorum ki, bundan ayrıca mutluyuz. İnanıyorum ki, bundan sonraki süreç çok daha farklı olacak. Bizlerde inşallah önümüzdeki yerel seçimlerin ardından Libya’ya iade-i ziyaretimizi gerçekleştireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

LİBYA BAŞBAKANI ALİ ZEYDAN
Libya Başbakanı Ali Zeydan ise, “Ziyaretimizde birçok konuyu ele aldık. Bunun içerisinde iki ülkenin ticari anlamda daha da somut ve büyük işleri hayata geçirmesi için görüştük. Türkiye arasında ticari hacim 4 milyon dolardır ve bu yetersizdir. Sağlık anlamında da çok kabul gören bir ülkedir. Bu da çok önemli bir husus Libyalılar için. Çünkü Türkiye ve Libya arasında vize uygulaması yok. Bu da ziyaretleri artırmaktır. Biz petrol konusunda da işbirliği konusunun fazla olmasını istiyoruz. Bu da petrol ticaretinin artmasıyla olur. 31 Türk şirketi geri dönmekte ve işlerinin başındadır. Biz diğer Türk şirketlerini burada görmek istiyoruz. Çalışma komisyonu oluşturduk. Bu bağlamda banka işleri ilgili olarak ve bankacılık işleri ile ilgili olarak mevcut sıkıntıların kaldırılması için görüştük. Türkiye Merkez Bankası arasında sorunların kaldırılması için çalışmada bulunduk. Bu bağlamda yine Deniz Savunma ile ilgili olarak Sahil Güvenlik ile ilgili olarak bir takım şeyler istedik. Bir takım Libyalı geldi ve eğitim gördü. Biz bunun devam etmesini istiyoruz. Biz Türkiye’nin böyle bir yer için uygun olmasını gördük. Başbakan bu bağlamda bizimle ilgili olan Mısırla görüşlerini ifade ettik. Ve güvenlik sorunundan bahsettiler” dedi.
Müslüman ülkelerde şiddetten kaynaklanan sorunları da ele aldıklarını ifade eden Zeydan, “İslam dünyasının şiddetten kaynaklanan sorunlarını ele aldık. Kalıcı ve sürekli çözümler bulabilmek için görüştük. Bizim Mısır’a komşu ülke olduğumuzu söyledik. Sonuçta biz mısır halkının seçimine saygı duyduğumuzu ifade ettik. İçişlerini müdahale etmediğimizi ifade ettik. Halkına her türlü iyiliği temenni ettik. Dışişleri bakanına da talimat verdik. Başbakanın gelmesi bizim için çok önemlidir. Bizim heyetle birlikte Libya merkez bankası bizimle birlikte Türkiye’de merkez bankası ile birlikte bankacılık adına çok iyi adımlar atılacağını düşünüyorum. Bu bağlamda iki banka arasında sıkıntıların giderilmesi her iki ülkenin arzusudur. Askeri güvenlik arasında İslam teşkilatı işbirliği 8 yılında hatırladığım kadarıyla Cevdet Sunay’ın ziyareti olmuştu. Tabi ki dışişlerimiz çok önemlidir. Ticari, sanayi, askeri olarak işbirliği önemlidir. Kendi heyetim ve halkım adına Türkiye ve Türk halkı adına gelişmelerini temenni etmek istiyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Libya Başbakanı Ali Zeydan ile tokalaştı. Daha sonra Erdoğan ve Zeydan Başbakanlık Çalışma Ofisinden ayrıldı.
(İHA)