BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,83
ALTIN 2.415,85
HABER /  SAĞLIK

Kalsiyum vücudumuz için neden önemli?

Kalsiyumun vücudumuz için önemi ve değeri, özellikle kemik oluşumu ve diş sağlığı üzerindeki etkili görevleri nedeniyle, çok fazladır.

Abone ol

Vücuttaki kalsiyumun % 99′u kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kalsiyumun, kas büyümesi ve kasların gerginliği, enerji üretimi, kanın pıhtılaşması, sinir iletimi ve kalbin düzenli çalışmasını etkileyen çok önemli görevleri vardır.

Ayrıca yapılan birçok araştırma, sütün, kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olduğunu da ispatlamıştır.   Böylece dengeli süt tüketimi ile kemiklerde kırılma ve kemik erimesi oluşma riski azalmaktadır.
Kalsiyum kanın sağlıklı kalmasını da sağlar ve kaslarınızı güçlendirir.

Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan kalsiyumun sağlıklı bir beden için önemini  şöyle anlatıyor: “Vücutta kemik ve dişlerin yapısında yer alan  kalsiyumun dışında kalan kalsiyum ; kaslarda, kanda ve hücrelerarası sıvıda yer almaktadır.Kas hareketleri ve dolaşım faaliyetleri için de  kalsiyuma ihtiyaç vardır. İnsan vücudu, kan dolaşımındaki kalsiyum miktarını dengede tutabilmek için  çalışır, çünkü kandaki kalsiyum  ile  homeostazi (dengeleşim) sağlanmaktadır.

Kalsiyum  ayrıca kan damarlarının büzülüp  açılmasında   da   görev almaktadır. Eğer kandaki kalsiyum miktarı düşerse, vücut ;  ihtiyacı olan kalsiyumu  kanda dengeleyebilmek amacıyla kemiklerde depo edilen kalsiyumu kullanabilir.Günlük beslenmede   kalsiyumca zengin besinlerin yeterince alınması ile  hem kandaki kalsiyum, hem de kemiklerde depolanan  kalsiyum normal oranda kalabilir .”